EKO SLIKOVNICE


U zadnje vrijeme se sve više govori o ekologiji u očuvanju planeta Zemlje i u literaturi za najmlađe. Mene to iznimno veseli jer smatram da je krajnje vrijeme da se počnemo odgovorno i svjesno ponašati prema planetu na kojem živimo. Drugog nemamo.
S obzirom da djeca najviše uče iskustvom bilo bi dobro da i vi, to jest mi kao roditelji, odgajatelji i svi oni koji rade s djecom pokažemo svojim primjerom kako se brinuti o okolišu. A sada su tu još i slikovnice koje nam mogu pomoći da kroz ugodne trenutke i druženje kod naše djece  osvijestimo važnost odgovornog ponašanja prema za početak našem životnom prostoru, a onda i dalje.

Sve slikovnice koje sam ovdje navela ukazuju na važnost brižnog i odgovornog ponašanja prema okolišu, vrlo su lijepe i edukativne. Svaka od njih je posebna i kod nas rado čitana. Uživajte. :)

AKO DOĐEŠ NA ZEMLJU

Nova prekrasno ilustrirana slikovnica zapravo je čudesan vodič po našem planetu. Nadahnuta je djecom koje je autorica upoznala putujući svijetom. Čitajući ju dijete će otkriti svu šarolikost i ljepotu našeg jedinstvenog planeta. 

Dragi posjetitelju iz svemira, ako dođeš na Zemlju, evo što trebaš znati.


IZDAVAČ: Znanje

PLANET ZEMLJA - svijet od papira

Čudesna knjiga puna prozorčića i zadivljujućih prizora uz koju će vaši mališani upoznati planet Zemlju. Podijeljena je u 12 poglavlja uz dodatak rječnika u kojemu su navedeni neki važni pojmovi. 

Naš planet Zemlja golema je kugla koja putuje svemirom prelazeći stotine kilometara u sekundi. Prekrivena je gustim zelenim džunglama, vrelim pustinjama i dubokim, prostranim oceanima. No ispod svoje površine krije mnoštvo tajni koje ćemo otkriti – od sjajnih dragulja koji blistaju unutar stijena do nepreglednih međusobno povezanih podzemnih sustava špilja i vrelih džepića užarene magme.


IZDAVAČ: Profil

MALA KIŠNA KAP/ MALI ŽIR/ MALA SNJEŽNA PAHULJA

Sve tri slikovnice divno su ilustrirane, potpuno prilagođene i onim mlađim čitačima kojima je dovoljno samo prepričati ilustracije. Za one malo starije tu je i tekst u rimi koji lijepo opisuje cijeli životni ciklus pahuljice, žira, kišne kapi. Vrlo su edukativne, krasno će dočarati djeci kako izgleda kruženje vode u prirodi ili kako od malenog žira izraste drvo i tako ukrug.


IZDAVAČ: Znanje

I JA MOGU SPASITI SVIJET

U slikovnici možete upoznati 12 mladih aktivista koji svojim idejama i trudom promiču odgovorno ponašanje i brigu prema našem planetu. Svakom djetetu posvećene su dvije prekrasno ilustrirane stranice, na kojima se nalaze neke osnovne informacije. Na kraju se nalazi i popis stvari koje možete učiniti za spas našeg planeta. 

Dovoljno je da jedna osoba pokuša. I stoga neka vas nadahnu djeca koju spominjemo u ovoj knjizi koja su učinila upravo to. Ne trebate čekati sutra. Vi ste snažni, važni i mudri. Krenite danas.


IZDAVAČ: Planetopija

ZASTANI NA TREN

Ova knjiga puna je prekrasnih prizora iz prirode koje čovjek može doživjeti i vidjeti ali ih na žalost često zanemarimo i ne dopustimo im da nam se pokažu u svoj svojoj ljepoti. Listajući ju možete uživati u pedeset raznih prizora koji se događaju u prirodi. Neke od njih ste sigurno doživjeli, a nakon što ih ugledate u ovoj knjizi možda na njih počnete gledati drugačije. Vidjeti njihov smisao i ljepotu. Ja sam uživala čitajući ovu knjigu, u njenim ilustracijama i priči. 

Mladi suncokreti žele biti što veći, i privući što više kukaca kako bi raširili svoju pelud. Znanstvenici su otkrili da je suncokret pčelama najprivlačniji kada je topao – zato je razvio jedinstvenu sposobnost da svoje lice okreće prama suncu. 
IZDAVAČ: Planetopija

ČUDESNO DRVEĆE

U divnoj slikovnici o drveću otkrijte njihov čudesan svijet. Drveće je svugdje oko nas, a na žalost na njega obraćamo tako malo pozornosti. Ova knjiga otkriti će nam pregršt zanimljivih informacija o životnom ciklusu drveća i njihovoj ljepoti. 

Drveće je svugdje oko nas - od najdubljih, najgušćih šuma do naših sela i gradova. Svoj svijet dijelimo sa stablima, živio uz njih, ali ih često i zanemarujemo. 

IZDAVAČ: Planetopija

ADRIANA SE VRATILA

Prekrasna morska priča o Sredozemnoj medvjedici, maloj Mare i njenom ljubavi prema moru, dječaku Adrianu. Ovo je zaista divna priča o ljepotama Jadranskog mora i njegovih divnih stanovnika.

Na samom kraju plaže, nešto ili netko ležao je među oblutcima. U prvi tren, djevojčica se prilično prestrašila. Pomislila je da se radi o čovjeku, ali nijedan čovjek nema tako sjajno, blistavo krzno, a sasvim sigurno nema ni peraje. „Ma što je ovo?!“ upitala se mala Mare. Čule su je samo ribe, a one joj nisu mogle odgovoriti. Nikad prije nije vidjela slično biće, ali zapamtila je priče o morskom čoviku - kako su ga zvali na otoku, ili sredozemnoj medvjedici - kako su ovu životinju zvali u školi ili o tuljanima - kako su ih zvali manje-više svi.



IZDAVAČ:  Aqua Maritime

KORNJAČICA I MORE

Ovo je lijepa priča o kornjačici koja silno voli ocean. Svake godine ona ponavlja svoje putovanje do koraljnih grebena, no jedne godine kornjača primijeti koliko se ocean promijenio. I to ne na dobro..

Tople struje nose Kornjačicu po šarenom tepihu. Pleše s algama što se njišu. Pliva s ribama velikim i malim. "Divota!" kaže Kornjačica. Sretna i zadovoljna, uvuče se u udobnu špilju i zaspi.


IZDAVAČ: Znanje

GRETA I DIVOVI

Priča inspirirana Gretom Thunberg koja je svojim govorom pred švedskim parlamentom o globalnom problemu klimatskih promjena odjeknuo diljem svijeta, djevojčici koja je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.
U ovoj slikovnici pratimo priču o djevojčici Greti kojoj se za pomoć obrate životinje iz šume koju takozvani Divovi nemilosrdno uništavaju. Greta s hrabro suprotstavlja Divovima i ukazuje im na posljedice njihova ponašanja.

Otkako je Greta znala za sebe, Divovi su oduvijek bili tu, ali sad su se ponašali gore nego ikad. Bili su golemi, pravi gorostasi sa sjekirama, i stalno su imali pune ruke posla.


IZDAVAČ: Školska knjiga

EVO NAS, TU SMO

Divna slikovnica poznatog Olivera Jeffersa koja čitatelju divnim ilustracijama i jednostavnim tekstom upoznaje čitatelja s planetom Zemljom i njegovim stanovnicima.

O, dobar ti dan.
Dobro došao na naš planet.
Zovemo ga Zemlja.

To je velika kuga
koja lebdi svemirom
i na kojoj živimo.
PRIČA O PČELAMA

Prekrasno ilustrirana slikovnica koja čitatelje upoznaje s jednim od najčudesnijim bićem na svijetu. Stvorenjem bez kojega bi smo i mi ljudi bili u velikoj opasnosti. Na žalost, pčelice su postale ugrožena vrsta. Ova slikovnica prikazuje nam život pčela i potiče na razmišljanje što možemo učiniti kako bi ih zaštitili.

Žvak, žvak svaka od nas posao svoj voli.
Iz cvjetnoga praha nektar sisamo. 
Tko poslu takvome može da odoli!




IZDAVAČ: Meandar Media

ALBA - RIBA KOJA ŽIVI STO GODINA

Alba je riba koja živi stotinu godina u koraljnom gradu punom boje i života. No kako koraljni greben zbog smeća gubi svoje predivne boje i oblike, tako i Alba ima sve manje prijatelja.

Svjetlucave ribe plivale su posvuda amo - tami, a čudesna stvorenja skrivala se blizu dna. Usred tog meteža plivala je mlada narančasta ribica Alba, koja je živjela u staroj točkastoj školjci. 



IZDAVAČ: Planetopija

CVJETIĆ

Lijepa priča o djevojčici Mari koja se obitelji doselila u novi dom. Ono što je djevojčici najviše nedostajalo je njen vrt za kojeg u gradu nema mjesta...

Čeznula je za hvatanjem leptira u vlatima trave. Zato je nacrtala vlastite leptire ali kiša ih je sve isprala. Organizirala je piknik no stablo jabuke se srušilo, a tratinčice su netragom nestale.


IZDAVAČ: Školska knjiga

BITKA ZA ZEMLJU

Priča o putovanju na planete Tera, Aqua i Aer čiji stanovnici nam svojim savjetima mogu pomoći spasiti naš divni planet od daljnjeg zagađenja.

Primjećuješ li da se nešto čudno događa s našim planetom? Primjećuješ li da sve više pričamo o tome koliko ga volimo i kako ga moramo zaštititi, a jako malo obećanja zaista i ispunjavamo? Misliš li ipak da svi zajedno, uz pokoji savjet i malu pomoć, možemo našem planetu vratiti njegov stari, prirodni sjaj?

IZDAVAČ: Fluffy Rebel



Ovdje vam stavljam i dvije slikovnice koje na žalost još nisam imala prilike pročitati, ali čim uspijem pišem vam više i o njima. 



    


Primjedbe

Popularni postovi