Puža prati, brojeve ćeš znati




….i prateći puža naučiti ćeš još puno korisnih stvari. To bi se još trebalo sitnim slovima dodati u naslov ove slikovnice... Koju ne sumnjivo morate pročitati ukoliko doma imate one najmlađe. Jer ova knjiga namijenjena je onim najmlađim čitateljima i zaista je napravljena vrlo kvalitetno i poticajno. Lijepe ilustracije i montessorijevski pristup učenju brojeva (dijete sluša, gleda i osjeti pod prstima), sigurno će potaknuti vaše dijete da ovu slikovnicu lista često i s velikim veseljem. Čitajući ovu slikovnicu učenje se zaista odvija kroz igru.

Prvo što mi se svidjelo kod ove slikovnice je njena veličina i vrlo simpatična naslovna ilustracija. Ma pogledajte samo ovog puža i njegovu kućicu.. odmah sam imala potrebu proći prstima po njegovoj kućici… U slikovnici pratimo tog simpatičnog puža poštara koji raznoseći pisma odlazi u kućice raznih stanovnika. U slikovnici se nalaze brojevi od 1 do 10 i na svakom broju živi druga životinja. Tako da osim brojeva djeca automatski upoznaju i životinje i njihove domove. Na svakoj stranici nalazi se jedan broj koji je lijepo primjereno velik i istaknut kako bi ga mališani mogli uočiti i ono što je osobito zgodno, svaki broj ima maleni žljebić ili stazicu po kojoj dijete može povlačiti prstić i tako „osjetiti“ sam broj, čime se potiče okulomotorika. Tu djetetovu radnju prate i stihovi u rimi pa tako npr. kada dijete povlači prstić po broju četiri vi ga pratite uz riječi „Dolje, zatim desno, pa ponovo malo dolje.  Kome je to na broju četiri pod zemljom bolje?“


Osim brojeva, na svakoj stranici nalaze se i prozorčići za otvaranje u kojima možete pronaći životinjice koje žive u kućici koju je puž upravo posjetio. . Pa će tako dijete moći naučiti kako zečići žive u  jazbini pod zemljom, ribe žive u moru, pčele u košnici, ptice u gnijezdu…  Na broju četiri, konkretno, žive dva zečića a iznad njih rastu četiri mrkve. Tako da nakon što usvojite brojeve dijete možete poticati i na usvajanje pojma količine.


Ako dobro pogledate primijetiti ćete kako su neke riječi podebljane – ravno, zaokreni, dolje, desno, obiđi… učenje pojmova vezanih uz položaj u prostoru još su jedan veliki plus ove slikovnice.

Mi ju volimo čitati tako da moj sin prstićima prolazi po brojevima i otvara prozorčiće, a ja mu čitam i oponašam glasanje i ponašanje životinja. U svakom slučaju za ovom slikovnicom posežemo vrlo rado i vrlo često. Smatram kako je ovo jedna od vrlo kvalitetnih i poticajnih slikovnica kada je u pitanju literatura za najmlađe. Pišite kako se vama sviđa. J



DOB: 0+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 10

Izdavač i cijena: Profil knjiga, Zagreb 2018. – 49,00kn

Ilustrator: Stuart Lynch

Preveo: Ozren Doležal

Primjedbe

Popularni postovi