O ZECU KOJI SE VOLIO SMIJATI


Ova knjiga zbirka je tri priče, začetnika modrene hrvatske književnosti za djecu, Grigora Viteza. Prva priča „O zecu koji se volio smijati“ priča je upravo o zecu, Zecu Dugouhovu, koji je svojim osmijehom pobijedio opakog Vuka Mrkajlovića. Taj zec bio je potpuno drugačiji od drugih, životinje su o njemu počele pričati kao o junaku a njegovo junaštvo još je više poraslo kada se susreo s opasnim vukom. Ovaj zec bio je vrlo dosjetljiv i poseban te je zbog toga postao slavan.

Zekan Dugouhov, ostao je mirno na svom mjestu gledajući pasju zabunu i smijao se od sveg srca. Pas, naravno, nije mogao ni pomisliti da bi ijedan zec ostao i mirno gledao čim bi samo začuo njegov glas.


Druga priča je priča „Olovka iz sna“. Jednoga dana dječak Veljko, Velimir zapravo, zamislio je kako bi bilo lijepo imati olovku koja bi sama pisala njegove zadaće. I znate što? Nakon što se Veljko probudio pored svoje bilježnice ugledao je upravo to. Olovku koja je sama pisala zadaću. Možete li zamisliti koliko je bio sretan imajući takvu olovku. Olovka je bila tajna, koju je ubrzo otkrio svojim prijateljima. A olovka je bila posebna i po tome što je pisala ono o čemu se dječaci ne usuđuju pričati. Pa tako petorica prijatelja uz pomoć olovke otkrivaju „zločin“ i pomažu skinuti optužbe s nevinog Vedrana.


„Olovko, piši! Piši o proljeću!“ A olovka se uspravi i počne pisati po otvorenoj bilježnici. Piše olovka, a Veljko tek tada stane još bolje trljati oči i štipati sam sebe da vidi sanja li on to još uvijek. I zbilja: nije više san!

Treća,posljednja priča „Priča o Suncu, koju je Bodo po svoj prilici izmislio“ i meni ujedno najdraža, priča je o dječaku Bodi kojega zanimaju razne stvari. Jednoga popodneva na moru Bodo je počeo razgovarati sa suncem.  Bodu je zanimalo gdje sunce spava, gdje odlazi kada ga više ne vidimo i zašto ne svijetli i noću pa da i noću bude dan.

Sad ću se ovdje malo odmoriti, pa moram dalje. Nema meni mnogo odmora. Ne spavam nikako. Samo se ovako malo spustim da odahnem, a za to mi treba pola sata i više da se ohladim malo, jer kad bih ovako užareno sjelo na drvo ili u travu, sve bi izgorjelo. Zapalilo bi se sve, čak i kamen bi gorio, a more bi  uzavrelo, pa bi se sve ribe i morske životinje skuhale. Zato moram paziti da se najprije ohladim. To možeš  ti vidjeti kako se polako spuštam i postajem crveno.

Ova prekrasna priča stavlja naglasak na dječju maštu i znatiželju.


Sve tri priče lijepe su i maštovite. Elementi fantastičnog protežu se kroz sve tri priče i baš su me vratile u one dane djetinjstva kada smo u školi čitali ovakve priče. Meni se jako sviđa. Ovo je knjiga koja će sigurno ostati u sjećanju vašoj djeci jednom kada je pročitaju, a vas, vas će sigurno podsjetiti na vaše školske dane. Pročitajte obavezno. J

DOB: 8+

Uvez: tvrdi

Broj stranica:  69

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb 2018. – 99,00kn

Autor: Grigor Vitez

Ilustrator: Peter Škerl

Primjedbe

Popularni postovi