ORKESTAR PRIČA PRIČU: Četiri godišnja doba



Ovu prekrasnu glazbenu slikovnicu otkrila sam još prošle godine i ljubav je bila rođena. Nekako sam se potajno nadala da će se prevesti i na hrvatski i moram li vam uopće pisati koliko sam bila sretna kada sam je neki dan ugledala u izdanju Školske knjige. Znači, ovo je jedan od slikovnica koju obavezno morate imati u svojoj kućnoj biblioteci ako je to ikako moguće.. Jer ova glazbena slikovnica je nešto divno.


U ovoj slikovnici nije se stavio veliki naglasak na tekst. On je prilično jednostavan i samo nam u kratkim rečenicama opisuje što se u slikovnici zbiva – to jest, kako djevojčica Izabela proživljava četiri godišnja doba u jednom danu. Ono što je u ovoj slikovnici bitno jesu preeedivne ilustracije i još važnije glazba. Na svakoj stranici nalazi se mali kružić s glazbenom notom na koji stisnete i možete čuti ulomak iz Vivaldijeva Četiri godišnja doba.

Ovo je slikovnica u kojoj će te jednostavno uživati. Možete se izgubiti u ilustracijama fantastične Jessice Courtney –Tickle (svakako zavirite na njenu stranicu i uživajte u njenom radu) te slušati fantastičnu glazbu genijalnog Antonia Vivaldija.

U slikovnici priča započinje Izabelinim buđenjem u proljeće i odlaskom na Proljetni festival. Djevojčica na festival kreće u pratnji svog psića Flokija koji ju prati u cijeloj slikovnici. Svakom godišnjem dobu posvećene su dvije stranice i samim time dva glazbena ulomka, a mi pratimo šetnju Izabele iz prekrasnog cvjetnog proljeća, ljetnih pljuskova, do jesenske žetve i hladne zime. Na kraju priče djevojčica i Floki nalaze se u toploj kući i zamišljaju ponovo proljeće.


Na kraju slikovnice nalazi se kratka biografija Antonia Vivaldija i mali rječnik glazbenih pojmova. Na drugoj strani nalaze se svi kružići, to jest note, na okupu kako bi ih mogli ponovo pritisnuti i slušati glazbu, a uz njih su napisani i nazivi ulomka i kratki opisi.


Iako na slikovnici piše da je za dob 5+, reći ću vam samo ovo, moj jednogodišnji sin čim vidi ovu slikovnicu ili Orašara ( još jedna prekrasna slikovnica napravljena na istom principu o kojoj ću tek pisati) pokazuje prstićem prema njima i sve mora stati i moramo ići listati slikovnicu i slušati glazbu. Tako da ne brinite, vjerujem da će u ovoj divoti uživati djeca sve dobi.

P.S. Osim Orašara, na ovom principu nedavno je izašla i nova slikovnica The Sleeping Beauty za koju se isto nadam da će ugledati i svoju hrvatsku verziju. J

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Izdavač i cijena: Školska knjiga, Zagreb 2018. – 135,00kn

Ilustratorica: Jessica Courtney - Tickle

Prevela: Nikolina Židek

Primjedbe

Popularni postovi