VILE - tajne bilješke

Oduvijek sam voljela knjige i slikovnice o vilama. Volim tu čaroliju, mističnost, čudesnu ljepotu kojom odišu knjige o vilama. A pogotovo volim kada su knjige lijepe poput ove koju vam danas želim pokazati.

VILE – tajne bilješke slikovnica je koja će svakog ljubitelja vila i čarolija ostaviti bez teksta. Zaista je predivna. Sama naslovnica, ovako tamno zelena sa zlatnim ukrasima i ovom divnom ilustracijom vile jednostavno mami da ju uzmete i čitate…


Na početku čitamo pismo tete Elsie koja odlazi na putovanje u Južnu Ameriku i svoju knjigu prepunu bilježaka i fotografija o vilama ostavlja svojoj Annabelle radi čuvanja i inspiracije. I već stranicu nakon uroniti će te u ovaj čudesan svijet.

Vile su tijekom povijesti nerijetko bivale tek likovi iz narodnih priča, o njima se govorilo kao o „čarobnim“ bićima. Zapisano je tako pravo mnoštvo besmislica o vilama kao tajanstvenim prikazama, duhovima, anđelima ili čak izvanzemaljcima iz dalekog svemira! Ovom knjigom ukazujem na luckaste zablude o njima. Vile su stvarne, baš poput mene i tebe!! Potrebna je tek mrvica strpljenja kako bismo ih ugledali.

Čitajući ovu knjigu i proučavajući njene predivne ilustracije otkriti ćete mnoštvo zanimljivosti o vilama, njihovom životu, obilježjima i ritualima.

Čitatelj otkriva što su to uopće vile – kukci ili sisavci, njihovu anatomiju i životni ciklus. Zatim na red dolaze razne vilinske sposobnosti – načini na koje se skrivaju od znatiželjnih očiju. Čitajući knjigu otkriti ćemo i kako izgledaju vile diljem svijeta, gdje žive i što rade te upoznati njihov jezik i pismo.

Zatekneš li se u šumi, sklopi oči i osluškuj. Čuješ li šuškanje lišća na vjetru i cvrkut ptica, možda ti se posreći pa začuješ i tanašne vilinske glasove. Šume su savršeni vilinski domovi jer se ova stvorenja rado gnijezde među granama ili na lišćem prekrivenom šumskom tlu.

Na kraju knjige nalazi se i Vodič kroz vilinsku potragu u kojemu se nalaze savjeti za one koji i sami žele pronaći i boje upoznati vile.

Ovo je knjiga koju preporučam svima vama koji volite vile i knjige pune čarolije i prekrasnih ilustracija. Svima koji vole uživati u prirodi i miru koji nam ona nudi – jer ova knjiga nas potiče i na to – čuvajmo svoj okoliš i prirodu, jer od prirode imamo koristi i mi i vile u njoj žive.

Vjerujem da će u njoj uživati i mališani ali i vi odrasli. Ja svakako jesam.

 

DOB: 6+

Tvrdi uvez, 64.str.

Autorica: Emily Hawkins

Ilustracije: Jessica Roux

Prijevod: Paula Jurišić

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2021. – 119,00kn

 

Primjedbe

Popularni postovi