MALI MUDRI VUK

 

Daleko, daleko, s druge strane planina, stanuje jedan mali vuk. On čita debele knjige. On otkriva nove zvijezde. On poznaje svo ljekovito bilje. On zna sve! Budući da zna sve, svi ga zovu Mali Mudri Vuk. A on je na to jako ponosan.

Mali Mudri Vuk uživao je u čitanju knjiga i otkrivanju mnogih zanimljivosti. Želio je biti jako, jako mudar. No svoje znanje nije želio dijeliti s ostalim životinjama, one su mu samo smetale.

 

Jednoga dana u njegovu kuću uletjela je kraljeva vrana s pismom u kojem pozivaju Malog Mudrog Vuka na dvor. Kralj je bio jako bolestan i vjerovao kako ga samo Mali Mudri Vuk može izliječiti. No on nije želio ići. Jednostavno je bio prezauzet čitanjem. Ali vrana ga upozori da ga zove kralj i da mora ići. I tako Mali Mudri Vuk spakira sve što mu je potrebno i krene na put. I opet nije ima vremena za životinje koje su ga željele pozdraviti. Do dvorca je dug put…

Put je dug. Mali Mudri Vuk biciklira, biciklira, biciklira. Put vodi uzbrdo pa nizbrdo. Mali Mudri Vuk hoda, hoda, hoda.

U jednom trenutku Vuk shvati kako je jako umoran , pokisao i gladan. I baš tada ugleda svjetlo u daljini. Tamo pronađe mali šator i juhu. Vuk pojede i zaspi. A ujutro ga probude životinje koje su mu došle pomoći. Vuk im je bio zahvalan.

Mali Mudri Vuk naposlijetku dođe do kralja i izliječi ga. Jer jedino je on znao za posebnu biljku. I tada ga kralj upita da ostane živjeti u dvoru i postane dvorski liječnik. No Vuk to odbije.

Ali Mali Mudri Vuk po prvi put ne mora dugo razmišljati. „Trebam se vratiti prijateljima s druge strane planina“, kaže. „Treba još puno toga naučiti od njih.“

Slikovnica Mali Mudri Vuk oduševila me svojom porukom, pričom i ilustracijama. Ovo je slikovnica koju ćete voljeti čim ju otvorite.


Prekrasna mi je ta poruka koju šalje – o važnosti prijateljstva i uzajamnog pomaganja, empatije i ljubaznosti. Jer koliko god Vuk bio mudar i svašta znao bez pomoći prijatelja možda ne bi uspio doći do kralja. Danas, kada se sve više otuđujemo jedni od drugih, smatram kako je vrlo važno s djecom od malih nogu razgovarati i učiti ih kako svašta možemo učiniti sami, ali uz pomoć drugih učiniti ćemo još više. Svatko od nas u nečemu je dobar ali zajedno postajemo jači i ostvarujemo puno više…

Mali Mudri Vuk predivna je slikovnica za koju imate moje velike preporuke!

 

DOB:4+

tvrdi uvez, 26

Autor: Gijs van der Hammen

Ilustracije: Hanneke Siemensma

Prijevod: Gioia – Ana Ulrich Knežević

Izdavač i cijena: Planetopija, 2021. – 89,00kn

Primjedbe

Popularni postovi