KIT KOJI JE UVIJEK ŽELIO JOŠ

Pod blistavim valovima veliki, modri ocean krije predivan svijet, koji ljudsko oko još vidjelo nije. A ondje, u hladnoj tišini blizu morskog dna, veliki se, snažni div upravo budi iz sna. U oblaku mjehurića kit otvori jedno oko, potom žalosno uzdahne, osamljeno i duboko.

Upoznajte Grgu.  Kita koji je u neprestanoj potrazi za blagom koje će ga ispuniti i učiniti sretnim. Plivajući oceanom, s vremenom je Grga nagomilao popriličan broj drangulija, no na njegovu veliku žalost, koliko god one sjajne i dragocjene bile, već drugi dan one nisu bile jednako dragocjene kao onog trena kada bi ih pronašao.

Stoga nikada, baš NIKADA zadovoljan nije bio i kakva god stekao bogatstva, samo je sve više i VIŠE htio.

Jednoga dana Grga dopliva do predivnog koraljnog grebena koji je vrvio od života. Šarene ribice, školjke, rakovi, morske zvijezde, ježinci i hobotnice nastanjivale su ovaj bogati greben na koji je more  svašta nanijelo. Grga spazi njegovo bogatstvo i odmah se spusti do njega. No kako to obično biva, gdje je veliko mnoštvo dolazi i do nesuglasica, pa je tako osim ljepote i bogatstva greben vrvio i od svađe njegovih stanovnika te nitko nije primijetio da se prema njima spušta Grga. Nitko osim budnog oka račice Ramone.

„Dignite pogled!“ Ramona im vikne. „PAZITE, jer crno nam se piše! Na nas se obrušio Grga, KIT KOJI ŽELI SVE VIŠE I VIŠE!“


Zauzete svađom, životinjice Ramonu nisu ni doživjele te su Grgu vidjele tek kada se zaletio ravno među njih u želji da pokupi što više blaga. Stanovnici koraljnog grebena bili su u velikom strahu i panici, a jedina prisebna ostala je upravo Ramona. Upitala je kita Grgu nekoliko mudrih i pronicljivih pitanja potpuno ga iznenadivši. I nakon malo razmišljanja, uz pomoć Ramoninih riječi, Grga shvati što zapravo traži. Ne, nije to bilo bogatstvo i razne blještave sitnice, kojih se nikako nije moga zasititi i koje ga zapravo nisu ni malo ispunjavale. Grga je istinski želio zapravo nešto puno više i nematerijalno - radost, sreću i zadovoljstvo. I tada mu u pomoć priskače upravo malena Ramona svojim mudrim riječima – „ Shvatio bi jednom i sam“, odgovori Ramona, „ovo što sada ću reći: samo u dobroti i brizi za druge leži jedini put ka sreći. Nikad se ne zna“, nastavi račica. „Tko bi to mogao znati? Možda i ti imaš neki dar koji trebao bi svijetu DATI!

Njene riječi dirnule su Grgu i on razmislivši shvati da i on posjeduje jedan predivan dar koji bi želio podijeliti s drugima.. prisjetio se uspavanke koju mu je pjevala mama kada je bio malen te je nakon malo nećkanja skupio hrabrost i zapjevao. Njegova pjesma dirnula je stanovnike grebena i svi su zaplesali prisjetivši se „da sklad se gradi s mnogo strpljenja i dobrote“.

Nova slikovnica dvojca kojeg obožavamo jednako nas je oduševila kao i sve do sad. Divne ilustracije, zabavan tekst, prekrasna poruka. Nakon miša, vjeverica, koale i vuka na red je došao i simpatični veliki kit i njegova priča o prijateljstvu i važnosti pronalaska one istinske sreće. Iako je kit Grga s vremenom skupio poprilično bogatstvo, ono ga nikako nije ispunjavalo i činilo sretnim. Jer kako poslovica kaže – nije bogat koji puno ima,… tako je i Grga pravo bogatstvo i sreću stekao tek kada je ono najvrijednije što ima podijelio s drugima.

Inspirativnu i poučnu slikovnicu Kit koji se uvijek želio još od srca vam preporučam. Taman za ljeto i čitanje uz šum valova u hladu ili u nekom omiljenom, ugodnom kutku uz neki fini osvježavajući napitak. Uživajte u slikovnici. Mi jesmo. 😊

Dob: 4+

tvrdi uvez, 32 str.

 Autorica: Rachel Bright

Ilustracije: Jim Field

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2021. – 69,00kn

Primjedbe

Popularni postovi