PRIPOVIJEST O MIŠU KOJI NIJE IMAO SANJKE


Jedne mračne i hladne zimske noći, dok su sve životinje i ptice spavale dubokim snom, najednom su se s neba, jedna po jedna, počele spuštati bijele snježne pahuljice. I padale su sve više i više. Ujutro, kad se podiglo sunce čitava je šuma bila prekrivena bijelim, čistim snijegom nalik na veliki, bijeli poplun.

U šumi je pao prvi snijeg i kako to obično biva,  sva šumska djeca bila su jaako uzbuđena. počeli su tražiti svoje roditelje da izađu van na snijeg, brzo oblačeći rukavice i kape.. lisičice, zečići, vjeverice i ostale šumske životinjice zgrabile su svoje sanjke i brzo odjurile na jedno veliko brdo uživati u zimskim radostima. Svi osim malenoga mišića.


Samo se malome mišiću nije žurilo. On je stavio kapu na glavu, omotao šal oko vrata, navukao rukavice na ruke, pa je polagano krenuo za drugima.

Naime, maleni mišić nije imao sanjke i to ga je jako rastužilo. Jer žarko je želio pridružiti se ostaloj djeci i uživati u sanjkanju.

Ubrzo je primijetio kako pored njega stoji stara kornjača koja ga je upitala zašto plače. Tužni mišić objasni kornjači kako bi se vrlo rado sanjkao, a nema sanjke i ona mu odluči pomoći.


Zajedno su krenuli put brda i nakon dugotrajnog penjanja napokon su došli na vrh. Mišić okrene kornjaču na leđa, popne joj se na trbuh i pogurne šapicama i krenu. Snijeg je prštao na svestrane dok su mišić i kornjača velikom brzinom jurili s brežuljka na brežuljka. Mišić je bio jako sretan.

„Snijeeeg!“ vriskao je mišić. „Snijeeeg!“ Stara kornjača nije uspjela ispustiti ni glasa, ali oči su joj od radosti svjetlucale poput zvijezda na zimskome nebu.

Na kraju priče mišić se na jedan divan način oduži kornjači.


Ova slikovnica, zanimljivih ilustracija, priča je osjećaju kojega smo vjerujem ponekada svi na žalost iskusili – osjećaju odbačenosti. Dječje igračke često znaju biti razlog tomu…  Ali, ovo je priča i o empatiji i prijateljstvu, priča o brizi za drugoga. Pripovijest o mišu koji nije imaa sanjke prekrasna je slikovnica uz koju ćete s djecom moći razgovarati o tim temama ali i o tome kako ni jedan problem nije nerješiv. Ponekada samo treba malo mašte i tuđe pomoći..

Od srca vam preporučam ovu slikovnicu, vjerujem da će vam se svidjeti. Kod nas je odmah postala jedan od zimskih favorita.

 

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 24

Autorica: Kadri Lepp

Ilustracije: Piret Ninepuu – Kiik

Prijevod: Boris Vidović

Izdavač i cijena: Ibis grafika, 2020. - 80,00

Primjedbe

Popularni postovi