DUGO PUTVANJE MALOGA VUKA

 

Autorica Rachel Bright i ilustrator Jim Field oduševili su nas slikovnicom Miš lavljeg srca, prvom koju smo imali prilike čitati. Nakon hrabroga miša, put do naših polica i srca pronašle su u Vjeverice svađalice i Koala koja može sve, a sada im se pridružila i odlična slikovnica Dugo putovanje maloga vuka.

U ovoj slikovnici glavna tema je prijateljstvo. Glavni junak je mali vuk Vilko, koji silno želi dokazati kako je on velik i jak, i kako sve može sam.

Najglasnije „AUUUUU“, kojim odjekuje gora,

zavija  mali vuk Vilko, iz samoga srca čopora.

On silno odrasti želi i ništa nije mu draže

nego SVE činiti potpuno SAM, da mu nitko ne pomaže.

 

Jedne noći, nakon što su im se u kuću uselili novi stanari, čopor kreće na putovanje kako bi pronašli novi dom. Istoga trena Vilko poželi biti vođa čopora, no odrasli vuci kažu mu kako je on još malen i da prvo mora odrasti. I tako krenu na put koji nije bio ni malo lak.. visoki snježni nanosi, ledene rijeke i stijene… Vilku je bilo sve teže pratiti odrasle vukove i u jednom trenu odvoji se od njih.

Izgubljeni Vilko sklupčao se u snježnoj mećavi… a uskoro se dogodi još nešto gore – propadne kroz led.

Sad pada sve dublje i dublje,

tone brzo kao metak.

Čini se da to je kraj,

no zapravo tek je početak…


Početak nečeg diivnog.. naime, Vilka od utapanja u ledenoj vodi spasi narval, koji pokrene jednu divnu lavinu – lavinu prijateljstva i pomoći. Jer narval odluči pomoći Vilku, te ga odvede do morža, koji ga pak odvede biku, zatim on polarnoj liji, a u pomoć su priskočili i snježna guska, stari los i noćni leptir koji ga odvede baš pred Vilkov čopor. Viloko im je bio jaaako zahvalan i čvrsto odluči kako će od sada pomagati svakome kome je pomoć potrebna.

Sretnem li ikada nekog tko svijetom izgubljen luta

priskočit ću mu u pomoć i odvestˈ ga do pravog puta.


Dugo putovanje maloga vuka, prekrasna je priča o nesebičnosti, empatiji, pomaganju onome kome je pomoć potrebna. Jer često u životu naiđemo na one kojima bi svojim djelima mogli pomoći, a ova slikovnica predstavlja odličnu osnovu za razgovor o tome s djecom. Jer životinje koje su pomogle Vilku nisu to morale učiniti, a ipak jesu. I za nagradu su dobile novog prijatelja i njegovu zahvalnost. Malo je reći da mi se svidjela… osim divne priče, za koju vjerujem da će vas odmah osvojiti, slikovnicu krase i prekrasne ilustracije zime koje su me oduševile…

P.S. Ekipa iz Profila priprema nam i petu slikovnicu iz ovog serijala Kit koji je uvijek želio još kojoj se iznimno veselimo!


DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 30

Autorica: Rachel Bright

Ilustracije: Jim Field

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Profila knjiga, 2020. – 69,00kn

Primjedbe

Popularni postovi