MRLJEK I PRLJEK NA ZBRČKANOM PRESPAVANCU



Vjerujem da su za Mrljeka i Prljeka, dvije zločkaste bakterije, već odavno svi čuli i da su zavirili u barem jednu slikovnicu s ovim dvojcem. Ja ih često spomenem kada treba prati zubiće. 😉

Jedva sam dočekala novu slikovnicu s ovim nevaljalcima. Ovoga puta priča je to o neurednoj sobi. Česti problem, s kojim se većina roditelja susreće odlično je predstavljen i opisan u ovoj slikovnici. Iako su moji klinici još maleni, nikada nije rano za usvajanje dobrih navika i zato ovu slikovnicu često izvučem s police i malo prolistam s Jakobom. 😊

Baš kao i ostale slikovnice o Mrljeku i Prljeku i ova počinje kratkim leksikonom u kojemu se ovoga puta predstavljaju baka Zmazanka – najneurednija, najprljavija, najmasnija , najsmrdljivija, najprašnjavija, najfujkastija i najbljakastija baka i djevojčica Pavla vlasnica najprljavije i najneurednije sobe u kojoj dotična baka živi.

Jednoga dana Mrljek i Prljek dolaze na prespavanac kod bake Zmazanke koja je odlučila s njima podijeliti važne upute za stvaranje kaosa bljakaosa.


Na Pavlinu ploču za crtanje kredom je ispisala upute za stvaranje kaosa bljakaosa! Mrljek i Prljek pozorno su je slušali.

Upute za stvaranje kaosa bljakaosa:

1.Uprljaj!

2. Zamasti!

3. Prolij!

4.Izmrvi!

5. Usmrdi!

- I zapamtite, smradići bakini – nadodala je Zmazanka – što god da se dogodi, ma koliko vam teško u životu bilo, nikada, ali NIKADA ne vraćajte stvari na njihovo mjesto! Jeste li me razumjeli?! – upitala ih je.

No baš toga dana, neurednoj Pavli, po prvi puta u životu došli su na prespavanac njeni prijatelji Una i Borna. Od silnoga uzbuđenja da će konačno i kod nje netko prespavati, Pavla nije primijetila da je njena neuredna soba postala još neurednija i da smrducka na neoprane čarape i prožvakane jabuke.

No Uni i Borni to nije promaklo i vrlo brzo odluče otići svatko svojoj kući.

Pavla je rukama prekrila oči i nije ih željela otvoriti. Začepila je i nos. Crvenjela se od srama, zelenjela od gađenja i bila je zužna. Nije željela da prvi prespavanac u njezinoj sobi bude ovakav. Zbrčkan i ljigav. Nimalo zabavan. Ali bio je.


I tada Pavla odlučuje da je sada dosta. Vrijeme je da i njena soba, na veliku žalost bake Zmazanke, Mrljeka i Prljeka koji su šmugnuli iz sobe već na prve znakove pospremanja, postane uredna i čista. Odjeća je bila pospremljena u ormar, igračke su vraćene na svoje mjesto, a ostaci hrane pometeni i bačeni. Čak je i krevet bio pospremljen. A Pavla je napokon bila sretna i zadovoljna.

Mrljek i Prljek i ovoga puta oduševiti će sve mlade čitatelje ali i postati odličan saveznik nama odraslima kada je u pitanju usvajanje dobrih navika naših mališana. Divno ilustrirana, humoristična priča iz serije HIGIJENA nasmijati će i vas i vašu djecu i vjerujem, dugo ostati u njihovim glavicama. Jer tko zna, ne budu li pazili možda se baka Zmazanka, Mrlje i Prljek dosele upravo u njihove sobice. 😊

Ako do sada niste od srca vam preporučam da potražite i ostale naslove ovog serijala – Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanje – priča o neopranoj kosi, Mrljek i Prljek bućkaju bljakavi napitak – priča o pokvarenom zubu, Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan -  priča o prljavim rukama.

A nedavno je izašla i knjiga koja sadrži sve četiri priče – MRLJEK I PRLJEK-  Knjiga bljakavih priča o higijeni.

 


DOB: 3+

Uvez: meki

Broj stranica: 20

Autorica: Jelena Pervan

Ilustracije: Jelena Brezovec

Izdavač i cijena: Evenio, 2020. – 59,00kn

 

Primjedbe

Popularni postovi