NAJPOZNATIJA DJELA KLASIČNE GLAZBE / NAJLJEPŠI BALETI


Nakon prekrasne knjige kazališta La Fontaineove basne koje je Znanje za nas izdalo prošle godine, ove godine iznenadili su nas s dvije nove prekrasne knjige – Najpoznatija djela klasične glazbe i Najljepši baleti. I odmah sad vam mora reći da obje knjige osim divnih papirnih ilustracija sadrže i dašak čarolije u obliku glazbenih isječaka. Ooo daaaa…. Lijepa priča, prekrasna ilustracija i glazba…ta divna glazba. Glazbene slikovnice su mi uvijek posebne..

Prva knjiga naslova Najpoznatija djela klasične glazbe sadrži šest kratkih priča o životima šest svjetski poznatih skladatelja. Uz svaku priču tu je i ulomak iz najpoznatije skladbe ovih glazbenih genija i prekrasna ilustracija od papira.  Šest velikana o kojima u ovoj knjizi možete čitati i šest skladbi koje možete poslušati su: 

             - Antonio Vivaldi (1678 – 1741) – Četiri godišnja doba

            -  Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Turski marš

            -  Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) – Peta simfonija

            -  Johann Strauss (1825 – 1899) – Na lijepom plavom Dunavu

            -  Johannes Brahms (1833 – 1897) – Mađarski plesovi

            -  Claude Debussy (1862 – 1918) - Mjesečina


Njihovi životi opisani su u nekoliko redaka, čineći time jednu kratku ali lako pamtljivu i zanimljivu priču. Smatram da je to sasvim dovoljno, s obzirom da je ovo ipak knjiga za djecu. Priča čitatelju predstavi skladatelja i upozna ga s njegovim životom i radom. Ona ima svrhu potaknuti na daljnje istraživanje.. 

Druga knjiga Najljepši baleti pisana je u istom stilu i jednako je čarobna. Ona sadrži priče šest svjetski poznatih baleta te njihove glazbene ulomke. Predstavljeni su Labuđe jezero, Romeo i Julija, Don Quijote, Trnoružica, Coppelia, Orašar. Priča svakog baleta ukratko je napisana, taman dovoljno da čitatelja uvede u taj magični svijet, da mu da neke opće informacije. Zainteresira ga. Zatim je tu glazbeni ulomak i prekrasna, čarobna ilustracija. I kombinacija ta tri sastojka daje vam nešto posebno. Pravo malo remek djelo koje se čita gleda i sluša.


Iskreno, ne znam koja mi je knjiga ljepša i što mi se u njima više sviđa. Posebne su. Uz njih jednostavno uživate. I vi i vaši klinci. A vjerujem da ćete i ponešto naučiti - to jako volim kada je u pitanju knjiga za djecu.

Ove knjige vam preporučam od srca. Poklonite ih sebi, svojoj djeci, prijateljima. Nećete pogriješiti.

 

DOB: 7+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 18

Tekst: Elodie Fondacci

Ilustracije: Lili la Baleine, Gemma Roman 

Dizajn papirnih izreza: Hasson Creations

Izdavač i cijena: Znanje, 2020. – 199,00kn

 

Primjedbe

Popularni postovi