KRISPIN – PRAŠČIĆ KOJI JE IMAO SVE

 

Krispin Krispić bio je praščić koji je imao sve. A za Božić, uvijek je dobio još više. Jednog je Božića dobio SUPER ROBOTA. Do Uskrsa, već mu je dosadio…pa ga je razbio. Idućeg je Božića dobio EKSPRES PONIJA. No do Valentinova, već mu je dosadio…pa ga je razbio..

I tako počinje ova divna slikovnica, priča o jednom malenom praščiću koji ima sve, sve igračke koje može poželjeti, sve super cool stvari koje kod djece stvaraju instant euforiju ali na žalost vrlo brzo im dosade i krenu u potragu za nečim novim. Čitajući slikovnicu otkrivamo kako unatoč svim mogućim igračkama Krispin nema ono najvažnije - nekoga s kime bi te igračke podijelio. Krispin naime nije imao prijatelja.


I ponovo je tu Božić, a Krispina pod borom čeka veeelika ukrašena kutija na kojoj je velikim slovima pisalo „Mladi gospodine, u ovoj kutiji naći ćeš jedinu stvar koju nemaš. Nešto najljepše na cijelom svijetu.“  Oh, što li se samo tamo skriva pomišljao je Krispin, i kada je u nju zavirio otkrio je nešto što ga je jako iznenadilo. Umjesto nekog super cool dara kutija je bila prazna…. Krispin je bio jako tužan, pa što će sada raditi, s čime će se igrati? 

Ali vrlo brzo Krispin otkriva da je ta velika prazna kutija zapravo bila najbolji mogući poklon. Jer prazna kutija može biti svašta, svemirska postaja, gusarski brod, utvrda,.. sve što god naša mašta smisli. Pogotovo ako se tu nađe i pokoji prijatelj.


Ostatak priče ostavljam vam da otkrijete sami (ako još niste čitali o Krispinu), dojam će biti ljepši i bolji. Mogu vam samo reći da mi je ovo jedna vrlo, vrlo draga slikovnica i da mi je jako žao što ju nemamo u svojoj kućnoj biblioteci.


Ovo je priča koja opominje i nas roditelje da nije poanta samo u tome da djetetu priuštimo neku novu super igračku. Jer danas je fora jedna igračka, sutra je na redu već nešto drugo. Podsjeća nas da je važnije vrijeme koje kvalitetno provodimo sa svojim djetetom i potiče da i sami budemo kreativni i umjesto gotovog proizvoda pustimo mašti na volju i zajedno sa svojim djetetom maštamo i stvaramo. Živimo u svijetu kada je sve brzo. Hit igračke i općenito materijalne stvari dolaze i prolaze, bombardiraju nas sa svih strana. A na žalost  vrlo brzo ih se zasitimo, potrgaju se ili jednostavno stoje na polici i samo lijepo izgledaju. Nestrukturirani materijali nude sasvim novu dimenziju, mogu se koristiti na sve moguće načine, bitna je samo mašta. Prazna kutija cipela može postati odlična auto garaža, kućica za lutke ili nešto slično, a kartonski tuljac kod nas često bude dalekozor, tobogan za autiće, truba.. sve ono što nam padne na pamet.

Ako još niste svakako vam od srca preporučam da pročitate ovu prekrasnu slikovnicu. Uživajte u njoj, uvjerena sam da hoćete. A nakon toga krenite u potragu za novim igračkama koje će te napraviti od raznih materijala sa svojom djecom. I neka vas mašta povede daleko.

                               
DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 30

Autor i ilustrator: Ted Dewan

Izdavač: Golden marketing – Tehnička knjiga, 2009.

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Poštovana Irina,

Mi smo jedna firma koja je objavila dvije slikovnice na fontu prilagođen osobama s disleksijom te bih Vam ih voljeli poslati poštom. Ukoliko ste zainteresirani, moj mail je tu.
Autor Unknown rekao je…
majaknez94@gmail.com

Popularni postovi