MEMOCEDA



Već sam pisala o važnosti određenih igara za djecu na blogu, a predstavljajući vam jednu noviju igru želim naglasiti koliko je igra važna za razvoj djeteta, a osobito za predškolsko dijete koje većinu svog vremena provodi igrajući se. Naravno, priliko odabira igara treba djetetu ponuditi igre koje će potaknuti njegov razvoj i učenje iskustvom. Kroz igru ono uči, razvija se i otkriva svijet eksperimentirajući raznim materijalima, zvukovima, sredstvima, istraživanjem,…

Vjerujem da ste i vi, jednako kao i ja kao dijete rado igrali igru memori. To je jedna od igara za kojom smo često posezali u onim danima kada iz nekog razloga nismo išli van. 
Danas vam želim predstaviti jednu odličnu igru namijenjenu djeci ali u kojoj će sigurno uživati i odrasli. Jeste li već čuli za Memocedu?


Memoceda je igra koja pomaže djeci naučiti abecedu, a odlično je napravljena kao igra memorija. Kutija sadrži 30 divno dizajniranih kartica s velikim slovima, 30 s malim slovima i 30 kartica na kojima se nalaze ilustrirana 2 pojma na određene slovo. Na primjer – na slovo P ilustrirana je PIZZA i PIKADO. Kartice su napravljene od kartona i vrlo čvrste, te lagane za manipulaciju.

Odlična stvar je to da sami možete kombinirati hoćete li igru igrati s 2 ili 3 skupa, ovisno o dobi igrača koji se igraju. 

Osim ovih osnovnih 90 kartica u kutiji se nalaze i 3 bonus kartice za igru i  11 žetona pomoću kojih igru možete dodatno nadograditi.

U kutiji osim kartica i osnovnih pravila igre dolaze i ideje za razne varijacije igre s karticama, na vama je da odlučite koju varijantu igre ćete igrati. Pravila su zaista jasno objašnjena, a navedeno je i okvirno trajanje određene igre.


Osobno sam veliki fan ovakvih igara jer osim što nude dobru zabavu za cijelu obitelj i ugodno vrijeme provedeno s vašom djecom, vrlo su edukativne. A vi ih možete i dodatno nadograditi. Kada sam pregledavala kartice odmah mi je kroz glavu prošlo da bi kartice mogli koristiti i za pisanje nekih jednostavnijih riječi s malo slova ili se sa starijom djecom igrati na način da izvlačite kartice s ilustracijama, a oni se moraju sjetiti što je više moguće pojmova koji bi mogli također biti nacrtani na toj kartici – npr. na slovo A nacrtane su ananas i antena, a mogli bi nacrtati još i avion, auto, akvarij, astronauta, autobus… na kraju ih mogu i nacrtati.  


Ovakve igre su vrlo jednostavne i zabavne, a imaju veliki utjecaj na razvoj kratkoročnog pamćenja, koncentracije, razmišljanja i pažnje te strateškog razmišljanja. One pomažu djeci pri usvajanju novih znanja, pojmova i bogaćenja vokabulara,  a Memoceda je osmišljena na način da pomoću igre i nesvjesno pomogne djetetu usvojiti i abecedu. Odlična kombinacija, zar ne? Također, ovakve didaktičke igre s pravilima uče dijete strpljenu, redu, toleranciji na frustraciju, poštivanju pravila, kao i na razvoj fine motorike i sposobnost komunikacije, te vizualnih i mnemotehničkih vještina.


Osobno sam veliki fan ovakvih igara i ovu igru vam od srca preporučam. Vjerujem da će te uz nju provesti mnoge ugodne trenutke družeći se sa svojom djecom. Mi se za sada upoznajemo s karticama i opisujemo ilustracije, te tek tu i tamo uvodimo u igru poneko slovo. Ali vrlo brzo ćemo i mi moći zaigrati Memocedu prema pravilima. 😊

Za kraj želim napomenuti da je Memoceda hrvatski proizvod koju je osmislio i dizajnirao gospodin Kazimir Samošćanec. Igru je razvijao više od godinu dana, a sve je počelo s božićnim poklonom za četverogodišnju nećakinju. Prvotno je igru nazvao Bebeceda, a brojnim igranjem i testiranjem polako je usavršavao igru, te došao da finalnog proizvoda – Memoceda.

Više o samim pravilima igre i tome kako je nastala možete pronaći na službenim stranicama Memocede – link vam stavljam ovdje.

Igrajte se i uživajte! 😊

Primjedbe

Popularni postovi