Zlatarovo zlato



Zlatarovo zlato prvi je roman Augusta Šenoe i ujedno prvi hrvatski povijesni roman. Radnja je smještena u Zagreb i okolicu (Samobor, Medvedgrad, Mokrice) 16. stoljeća.

Ne znam znate li da postoji i slikovnica Zlatarovo zlato koju je za nas uredila Tanja Konforta i ilustrirao genijalni Zdenko Bašić. Danas vam je predstavljam i vjerujem da ćete si uživati u njoj jednako kao i ja.

Za početak, želim naglasiti kako je slikovnica izašla povodom 180 godina rođenja Augusta Šenoe kako bi se i najmlađim čitateljima približila jedan povijesna, ljubavna priča. Priča o Dori Krupićevoj uvijek mi je u mislima kada šetam starim dijelovima svoga voljenog grada i moram priznati da me  oduševilo kada sam vidjela da je izašla i u obliku slikovnice.


U stara vremena na mjestu
koje danas zovemo Zagreb živjela
mila djevojka – jedinica zlatara Krupića, Dora.
Zarana je ostala bez majke pa se o njoj brinula kuma
Magda Paprenjarka, starica vrijedna i poštena,
i pomagala starome zlataru da djevojku
dobro odgoji i izvede na pravi put.

Tekst same slikovnice prilagođen je mlađima i zaista je lijepo pisana. A ono što me u slikovnici najviše oduševilo su ilustracije i detalji koji se u njoj nalaze.

Na početku same slikovnice nalazi se svojevrsno kazalo likova s njihovim ilustracijama i kratkim opisom. Tu je i karta na kojoj su nacrtana mjesta zbivanja u romanu kako bi si čitatelj mogao samu priču vjernije dočarati.


A onda kreće priča, prekrasnom ilustracijom Dore, kume Magde Paprenjarke i meni najdraže crkve sv. Marka. Ilustracija koja me ostavila bez daha i zbog koje sam se nepovratno zaljubila u ovu slikovnicu. Pogotovo kada sam otkrila da ta prva stranica zapravo ima i onaj na prvi pogled skriveni dio u kojemu kada otvorite dobijete i tradicionalni recept za Magdine paprenjake i kratak tekst o samoj crkvi sv. Marka. Na idućoj stranici nalazi se jednako iznenađenje s Kamenitim vratima.
Cijela slikovnica obogaćena je kratkim tekstovima u kojima su opisane neke zagrebačke znamenitosti i zanimljivosti o zagrebačkoj okolici. Prekrasna slikovnica, bogatih ilustracija punih detalja.

Zagreb i danas pamti
nesuđenu ljubav dvoje mladih.
Pamti je s ponosom jer je bila jača od zlatnika,
čuva uspomenu na nju i zna da pravu ljubav nitko
ne smije sprječavati. Pogledate li s Griča grad i nebo
nad njim, među oblacima ćete i danas
ugledati siluete Dore i Pavla.


Ovo je jedna od onih slikovnica koja se kupi i često lista i čita. Slikovnica koju vam zaista preporučam imati u svojoj kućnoj biblioteci, pogotovo ako volite povijesne priče, Zagreb i ilustracije Zdenka Bašića. I nakon što ju pročitate prošećite divnim Zagrebom ako ste u mogućnosti, pogotovo Gornjim gradom – tamo vlada neka posebna čarolija. Ponesite i slikovnicu sa sobom ako želite i uživajte u ovoj divnoj, nesuđenoj ljubavnoj priči. Slikovnica je tiskana i na engleskom jeziku kako bi se uz književnu baštinu mogao promovirati i Zagreb. Odlična ideja, zar ne?

DOB: 7+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 36

Prema tekstu Augusta Šenoe – Zlatarovo zlato uredila Tanja Konforta

Ilustracije: Zdenko Bašić

Nakladnik i cijena: Spiritoso d.o.o. 2018,  - 147,00kn

Primjedbe

Popularni postovi