OTOK ČUVARA OLUJA



S vremena na vrijeme volim posegnuti za dobrom dječjom knjigom i uživati malo u tom čarobnom svijetu. Ovo je jedna od knjiga u kojoj sam zaista uživala. I jedva čekam nastavak. Otok čuvara oluja knjiga je koja vas očara na prvu i u isto vrijeme želite pročitati ju što prije i čitati ju što sporije kako bi užitak trajao duže. Čarobna, posebna, maštovita i definitivno vrijedna čitanja za sve ljubitelje fantasy-a, avantura, magije i tajanstvenosti. Pogledajte samo ovu naslovnicu koja vas svojim prekrasnim dizajnom jednostavno zove da knjigu uzmete u ruke.

Priča počinje dolaskom dječaka Fionna i njegove sestre Tare na tajanstveni otok Arranmore gdje u kolibici svoga djeda trebaju provesti ljeto. Fionn Boyle potječe iz obitelji pomoraca, ali on se boji otvorenog mora. Kada stigne na otok, oko njega se počnu događati stvari koje ne može objasniti. Otok kao da mu se obraća, a velika misteriju predstavlja i njegov neobični djed i koliba puna svijeća koje vraćaju otok u neke druge slojeve prošlosti. Fionn vrlo brzo otkiva kako otok u svakoj generaciji bira novog Čuvara oluja koji će čuvati čaroliju i štititi ga od zle čarobnice Morrigan koja vreba iz prošlosti otoka. Iako isprva nepovjerljiv i ravnodušan, Fionn Boyle se vrlo brzo počne nalaziti u raznim situacijama u kojima upoznaje svoju prošlost, pomalo budućnost i postaje sve hrabriji suočiti se s stvarima koje dolaze. Vrlo inspirativan lik s kojim se mladi čitatelji mogu vrlo lako poistovjetiti. Posebno oni koji se počinju suočavati s vlastiti nesigurnostima i željom za većom hrabrošću. U toj teenagerskoj dobi obožavala sam takve likove (ja sam odrasla uz Harrya, Rona i Hermionu).

Pogled mu je privukla polica, skrivena u kutu sobe, na kojoj je mala, tamnoplava svijeća virila iza neke nakrivljene voštane pahuljice. Bila je okrugla i kratka, kao neka voćka, sa srebrnom niti u cik – caku kroz središte. Natpis ja na njoj sjajio u mraku. Evelyn, pisalo je. Fion se popeo na djedov naslonjač i skinuo svijeću s police. Zašto bi nazvao svijeću po njegovoj majci? I zašto je bila skrivena u zakutku kolibe? Palcem je prelazio po srebrnoj niti i prinio fitilj bliže nosu. Nije imala miris. Skočio je s naslonjača i pronašao kutiju šibica na drugom kraju kamina. Zapalio je fitilj, a plamen je zaiskrio uz tihi šum. Obavio ga je miris: ubrzane šetnje po vlažnoj zemlji, trava među nožnim prstima, ugriz nemilosrdnog vjetra. A onda, ispod svega, dvije različite soli: tople suze i ledeni ocean.

Kroz cijelu knjigu proteže se magija svijeća i baš mi se taj element jako svidio. Čuvar oluja u svijeće može uliti magiju, one imaju svoj miris i priču i ukoliko upalite fitilj svijeća vas vodi u priču koja je u njoj skrivena. Divno…
Otok čuvara oluja uvodi nas u ovu lijepu priču, upoznajemo likove, njihove osobine, prošlost i tajanstvenosti otoka Arranmore. Autorica Catherine Doyle napisala je i nastavak priče The Lost Tide Warriors u kojemu prema kratkom sadržaju možemo čitati što će se dalje događati s Čuvarem oluja i ostalim stanovnicima Arranmorea kada se počnu suočavati s drvnom magijom zle Morrigan. 
JEDVA ČEKAM NASTAVAK! 😊




Otok je pun nemogućeg.
Budi hrabar.
Otok ima svoju čaroliju.
Ovo je tvoja pustolovina.
I on će pronaći način da je iskoristi.  

Na koricama knjige napisano je kako je idealno štivo za sve ljubitelje Harry Pottera. I definitivno je. Ako volite Harrya (kao ja) ova knjiga će vam se sigurno svidjeti. Ja bi još na popis dodala i Nikadgrad – kušnje Morrigan Crow koja me očarala prošle godine i čiji se nastavak nadam čitati ove.
Otok čuvara oluja preporučam ne sam o vašim čitačima nego i vama, da vas odvede u neki čaroban, maštoviti svijet. Već vidim da ću kroz neko vrijeme morati ponovo pročitati ovu knjigu (tako je to s knjigama koje mi se jako svide) i da će ona biti jedna od onih knjiga koje će na polici spremno čekati da ju pročitaju i moja djeca. 😊

Ova knjiga inspirirana je stvarnim autoričinim domom, otokom Arranmoreom i brojnim pustolovinama njezinih predaka pomoraca.

DOB:9+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 272

Autorica: Catherine Doyle

Prijevod: Hana Greta Matković

Izdavač i cijena: Znanje, 2020. – 99,00 kn

Naslov originala: The Storm Keeperˈs Island

Primjedbe

Popularni postovi