PATINA



Nova knjiga u izdanju Profila autora Jasona Reynoldsa je upravo Patina.

Patina je druga knjiga iz serijala od četiri knjige o vrlo temperamentnoj djeci trkačima  koja se žele dokazati samima sebi ali i svojoj okolini - (Ghost, Patina, Sunny, Lu). Prva knjiga iz serijala pod nazivom Duh izašla je 2018. godine i na žalost nisam ju imala prilike čitati. Patina nam je nedavno stigla na recenziju i definitivno ću se potruditi pročitati i Duha. Sada ih želim pročitati sve iz serijala. 😊

U drugoj knjizi iz serijala upoznajemo Patinu Patty Jones, dvanaestogodišnju djevojčicu, najbržu u svom trkačkom timu Branitelji. Patina silno želi pobjeđivati u trčanju. U životu je pretrpjela mnoge gubitke – naime kada je imala 6 godina ostala je bez oca koji je umro u snu, a ubrzo nakon toga njena majka, dijabetičarka, ostala je bez obje noge. Patina ima i mlađu sestricu Maddy o kojoj se brine, te s obzirom da se njihova majka ne može o njima brinuti, one žive sa stricem Tonijem i strinom Emily zvanom Mamily. Nedjeljom djevojčice posjećuju svoju majku. A tada mora sve bit na svom mjestu. Pogotovo Maddyna kosa o kojoj se brine upravo Patina. Patina pohađa i novu otmjenu školu u kojoj se baš ne uklapa među društvo ostalih djevojčica te biva izolirana i odbacivanja. Zato je tu trčanje i ekipa kojoj kao trkačica pripada -  jer trčanje joj daje snagu, ravnotežu i smisao. Tu Patina iskušava svoje vlastite granice i želi biti uspješna.

to je ono što sam imala zajedničko s Fridom, više od bilo čega drugog. jedina je razlika bila u tome što Fridi otac nije umro dok je bila mlada. nije ona znala kako je to. tek je kao starija saznala kako je to biti slomljen. a ja ne samo da sam osjetila kako se u meni nešto lomi nego sam morala gledati kako to prolazi i mama, koja je bila oduzeta na sasvim drukčiji način. I u glavi i u srcu. 

Patina je osoba koja se oslanja samo na sebe, no ubrzo će se naći u situaciji kada će svoju samostalnost trebati ostaviti po strani i postati timski igrač. Hoće li joj to uspjeti? Pročitajte i otkrijte. 😊

Ova knjiga pisana je iz Patine perspektive, otkriva nam njene misli i osjećaje. Ona je  djevojčica koja voli, natjecateljskog duha, ima vlastito mišljenje (koje najčešće dijeli samo s čitateljem) ali je i vrlo konfliktna i u strahu od novih gubitaka u životu. Pisana je čitko i lagano, s dozom humora, a čitatelju nudi divnu lekciju o tome koliko je važno biti ustrajan ali i prihvatiti tuđu pomoć.
Nadam se da ćemo uskoro moći čitati i ostale knjige iz serijala.

DOB: 9+

Uvez: meki

Broj stranica: 192

Autor: Jason Reynolds

Prijevod: Dražen Čulić

Izdavač i cijena: Profil, 2020. – 69,00kn

Primjedbe

Popularni postovi