TKO JE ANTONIO?


Antonio je mnogo više nego što se čini.
Naravno, na prvi pogled, sam po sebi,
Običan je dječak i niša više.

No je li Antonio zaista samo običan dječak? Što uopće znači biti običan? Kada je s svojim roditeljima Antonio je sin, ponekad umoran i hirovit, svakako maštovit. Kad je kod bake onda je unuk, s tetom je tetino zlato, u školi učenik… Antonio je kao i sva djeca puno toga. Ima jako puno uloga u kojim se u životu treba snaći. On je pomalo tajanstven i definitivno poseban.

Antonio je momak i po.
Ali doktor ga po potrebi rastavi i dobro pogleda.
U doktorovoj ordinaciji trpi
i nikako da se dokraja strpi jer ne voli pokazivati
kakvo mu je grlo, unutrašnjost uha
ni ostatak tajnog Antonia
koji se u njemu skriva.


Antonio preuzima brojne uloge. Ponekada su više a ponekada manje zabavne, ali Antonio nam svaku predstavlja jednako zanimljivo. Koje sve uloge imaju vaša djeca? Kako se u njima snalaze? Ova odlična slikovnica pred nas postavlja mnoga pitanja. A tu su i prekrasne ilustracije koje su uvijek na granici stvarnosti i  mašte.  Jednostavno ih morate dobro proučiti i u njima se izgubiti. Nude puno više od onoga što vidite na prvi pogled – meni se posebno svidjela ilustracija u kojoj Antonio prolazi kroz ormar (nekako me podsjetila na ormar iz Narnije, ili ilustracija gdje Antonio jaše na leđima čudovišta – odmah sam se sjetila slikovnice Tako gdje su divlji stvori. Ovo je jedna od slikovnica koja ima više slojeva, i svaki puta kada ju pročitate otkrivate neki novi. Prekrasna je. Vrlo je maštovita i upravo to je ono divno – jer samo mašta može dno bazena pretvoriti u ocean pun žutih hobotnica. 


Svi mi odrasli trebali bi se baviti pitanjem – tko je naše dijete, koje su uloge koje mu dajemo i koje ono samo preuzima. A možda bi se mogli zapitati i koje su sve uloge koje mi preuzimamo, i koje smo nekada imali.  Pročitajte ovu divnu slikovnicu, zaista je posebna.


DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Autorica Susanna Mattiangeli

Ilustracije: Mariachiara Di Giorgio

Prijevod: Ana Badurina

Izdavač i cijena: Ibis grafika, 2020. – 100,00kn


Primjedbe

Popularni postovi