ATLAS GRADOVA – Put oko svijeta kroz 20 metropola



Jednako kao i predhodne dvije, i ove godine su nas iz Profila počastili novim prekrasnim atlasom, velikog formata – Atlasom gradova. Jedva sam dočekala da stigne na našu adresu i odmah se bacila na čitanje – atlas me oduševio.

U atlasu je predstavljeno 20 velikih gradova diljem svijeta – London, Pariz, New York, Milano, Rim, Barcelona, Berlin, san Francisco, Amsterdam, Prag,… a njihov popis možete vidjeti već na prvim stranicama atlasa u jednom velikom koferu punom „markica“ s natpisima gradova.

I tada krećemo. Prvi od predstavljenih gradova je New York, takozvana Velika jabuka. O gradu možete čitati na 4  velike stranice i tako ga pobliže upoznati. Na prve dvije stranice nalaze se navedene i kratko opisane neke od zanimljivosti zbog kojih je grad poznat poput kipa slobode, MET-a, Central Parka, muzeja Guggenheim, Empire State Building, kao i kvadrat s kratkim opisom grada, slikom zastave, pozdravom i poznatom hranom. Na druge dvije nazale se još neke od zanimljivosti vezane uz spomenuti grad koje vam mogu pomoći da ga pobliže upoznate – slavne ličnosti iz grada, poznata hrana, muzeji, parkovi i građevine.... I tako za svih 20 gradova.


SLAVNA LIČNOST
Antoni Gaudi maštoviti je tvorac mnogih barcelonskih čuda. Uresio je fasade zgrada koje podsjećaju na litice, balkone nalik čeljustima čudnih životinja i krovove prekrivene ljuskama poput zmajevih leđa. S nadimkom Božanstveni Arhitekt, ovaj je umjetnik proveo više od trideset godina na gradilištu katedrale Sagrada Familia, ponavljajući: „Mom se klijentu nikamo ne žuri. Bog ima sve vrijeme svijeta.“ Katedrala će biti dovršena 2026. godine, na stotu obljetnicu Gaudijeve smrti.

Ovaj atlas nudi divan pregled 20 svjetskih metropola i smatram ga vrlo kvalitetnim i sadržajnim. Idealnim štivom za vaše male znatiželjne glavice, ali i vas koji volite zaviriti u dječju knjigu i otkriti nešto novo. Ovo je jedna od onih knjiga koja se čita ponovo i ponovo, lista i uživa u njenom sadržaju. Uz njega možete proputovati svijetom i naučiti pregršt zanimljivosti ne mičući se iz svog doma. A ako se spremate na put u neki od ovih gradova – može vam poslužiti i kao svojevrsna mapa važnih stvari koje treba vidjeti i na što treba obratiti pažnju. 

Ukoliko ikako možete svakako si poklonite ovaj atlas -  uživati ćete. Garantiram!


SVI ZA STOL!
Feijoada je najpopularnije jelo u Riju, a ime mu dolazi od riječi feijao (crni grah). Prema legendi, svinjski gulaš s grahom i rižom izmislili su robovi na plantažama kave i šećera, a pripremali su ga s ostacima mesa koje bi im udijelio gospodar fazende (brazilska farma). No tu su i europski utjecaji, ponajviše portugalski gulaš u koji su karioke dodali začine, a crveni grah zamijenili crnim grahom i slanutkom.

DOB: 6+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 88

Autor: Miralda Colombo, Ilaria Faccioli

Prijevod: Paula Jurišić

Izdavač i cijena: Profil, 2020. – 129,00kn

Primjedbe

Popularni postovi