ČIRI - BIRI BAJKA



Volim bajke i priče, to već znate. Često nakon pročitane slikovnice ili knjige volim zamisliti i drugačiji kraj, verziju koja nije ispričana, a koja se možda mogla dogoditi. Kada sam prvi puta vidjela i igru Čiri-biri bajka u kojoj je poanta igre upravo ispričati vlastiti bajku, svaki puta drugačiju, oduševila sam se i odmah poželjela i sama isprobati. Jer ovoj je igra za velike i male. Za sve one koji žele potaknuti svoju maštu i pri tome se lijepo zabaviti.

A kako funkcionira sama igra? Pa krenimo redom.

Igra je namijenjena djeci od šest godina nadalje, za 2 do 6 igrača, i u pravilu traje oko 45 minuta. Igru mogu igrati i oni mlađi s ili bez kartica ako ih netko od odraslih vodi i čita im pitanja i smjernice s kartica.

Za početak se iz kutije vadi pričometar koji postavljamo na stol. Zatim na red dolaze kartice događaja koje su podijeljene prema fazama priče na zaplet, vrhunac i rasplet, kartice prča, ploče mjesta i žetone događaja.

Svaki igrač prema dogovoru bira jednu od ploča uloge za kreiranje lika. Hoćete li biti čarobnjak, junak, vidovnjak ili netko drugi od ponuđenih likova odlučujete u dogovoru s drugim igračima. Ova ploča stoji ispred igrača i služi nam kao podsjetnik na sve ono što naš lik tijekom igre može napraviti. Na ovoj ploči nalaze se i utori za žetone kao i utori s pitanjima za izradu lika koja će nam pomoći u predstavljanju našeg lika u igri. Lik kreiramo od tri skupa kartica na kojima se nalaze napisane osobine lika koji predstavljamo – osobno mi je taj dio u igri jako drag jer se preda mnom uvijek nađe neki drugi lik, sa svojim vlastitim posebnostima – dvije vrline i jednom manom. Poanta ovakvog predstavljanja lika je i u tome da dijete nauči kako se svačija mana može pretvoriti u vrlinu ako to želimo.

Nakon toga kreće uvodni krug predstavljanja lika prema pitanjima koji se nalaze na ploči uloge. Svaki igrač dobije i figuricu odgovarajuće boje pomoću koje se kreće po ploči mjesta. Koje tijekom igre izvlačite iz kupa i slažete. Fora je to što i ovaj dio igra svaki puta bude drugačiji, poseban i nudi mnoštvo mogućnosti.

I ovdje će moje pisanje o samim pravilima stati. Igra je bazno podijeljena na četiri koraka – postavljanje igre, kreiranje lika, slaganje i istraživanje svijeta i za kraj rješavanje zadataka. Sva pravila igre opisana su u kutiji, a odnedavno možete pogledati i filmić na službenoj stranici Čiri – biri bajke u kojem je sve vrlo detaljno opisano. Link vam stavljam ovdje Čiri - biri bajka


Ovakve didaktičke igre imaju osobit utjecaj na djetetov spoznajni razvoj, sadrže jasne zadatke, pravila i cilj kojeg se trebamo pridržavati i vrlo su važne kao vrsta igre u djetetovom razvoju. No i takve igra moraju biti kvalitetne. Dokazano je kako dijete uči puno brže ako se pri tome dobro zabavlja. U ranom djetinjstvu čitanje slikovnica, pjevanje pjesmica ili brojalica potiču djetetov govorni razvoj i proširuju njegov rječnik, a kasnije u igri dijete stječe iskustvo komunikacije što predstavlja preduvjet za nove spoznaje i stjecanje socijalnih vještina.

U današnje vrijeme razne igre bombardiraju nas i našu djecu sa svih strana. Iako je jako važno igrati igre s pravilima nisu sve jednako kvalitetne. Čiri – biri bajka igra je koja će potaknuti vaše dijete na maštanje, razvoj kreativnosti, razvoj intelektualnih vještina, potaknuti razvoj vokabulara i usmenog izražavanja, usvajanje novih riječi, učenje pravila, učenje o tuđim osobinama,  uvažavanje tuđe ideje i mišljenja.


Kvalitetna igra za kvalitetno provođenje vremena s vlastitim djetetom. Pogotovo ako kao i mi obožavate bajke!

Kako je nastala ova igra?

Ideju za samu igru dobila je Slavica Farkaš koja također jako voli bajke. Nakon brojnih istraživanja stručne literature o bajkama, razvoju djece i društvenim igrama došla je na ideju – napraviti društvenu igru pripovijedanja bajki u kojoj će se mladi i oni stariji zajedno okupiti oko stola u igri baš kao što su se u davna vremena okupljali oko vatre kako bi slušali bajke.

Čiri - biri bajka naziv je dobila po frazi „Čiri bu – čiri ba“ kojom onomatopejski dočaravamo čarobiranje i čaroliju, a izgovaranjem naziva igre simbolično se baca čarolija na početak igre i ulazak u bajku.

Prva verzija igre pobijedila je 2017. na Niveinom natječaju „Neka odrastanje bude dječja igra“. Nakon čega je Nivea financirala nakladu igre u 360 primjeraka i podijelila ih diljem Hrvatske u Društva naša djeca i sretnim dobitnicima raznih natječaja. Nakon prve verzije igre, pune dvije godine radilo se na novoj verziji koja se testirala u školama i vrtićima kako bi naposljetku nastala i nova, usavršena verzija Čiri – biri bajke. Ovih dana radi se i na nastavcima igre s raznim tematikama, kojima se moram priznati jako veselim.


Iako je moj mališan još premali za ovakvu vrstu igre, veselim se što ću jednoga dana imati priliku s njim igrati Čiri – biri bajku i što će ova igra biti dio njegova odrastanja. Do tada u igri uživamo suprug i ja. 😉

I za kraj, od srca vam preporučam ovu zaista odličnu igru u kojoj ćete moći provesti kvalitetno vrijeme sa svojom djecom. Neka igranje ove igre postane vaš ritual kojemu ćete se svi veseliti. I ono najvažnije - uživajte u pričaju bajki, neka vaša mašta proradi!

Primjedbe

Popularni postovi