PAS OČALINKO I PJEVAČICE S RAHELINOG IMANJA



Želim vas podsjetiti na jednu slatku slikovnicu koju vrlo rado čitam – Pas Očalinko i pjevačice s Rahelinog imanja. Ovo je jedna od slikovnica izdanih u serijalu Pričam ti priču Školske knjige, a napisala ju je autorica vjerujem svim poznate „Oprostite…jeste li vi vještica?“

Simpatična priča i ilustracije podsjetile su me na djetinjstvo kada sam obožavala izvlačiti maminu odjeću i nakit iz ormara, oblačiti ju i glumiti veliku ozbiljnu damu koja ide na važni posao. I danas klinci vole igre pretvaranja, bile to princeze i vile, junaci iz crtića i slikovnica ili neki drugi njima zanimljivi ljudi i likovi.


U ovoj slikovnici glavni likovi su životinje sa seoskog imanja, točnije Rahelinog imanja koje se preko noći iz „običnih“ životinja pretvaraju u velike zvijezde. Naime, jednoga dana Rahela je odlučila odvesti košaru stre odjeće u grad na dobrotvornu školsku prodaju. S obzirom da je toga dana imala puno obaveza koje je trebalo spakirati u automobil zaboravila je na košaru i otišla. Njen pas Ralf potrčao je za njom ali ju nije uspio dozvati nazad, a za to vrijeme dvije vesele koke već su zavirile u košaru i u njoj pronašle divne slamnate šešire s kojima su se šepurile po dvorištu.


Divile su se vlastitim odrazima u pačjem jezercu, a onda su krenule pokazati svoje šešire svima na posjedu. Usput su se i njihale, izazivajući oduševljenje svih pokraj kojih su prolazile.
-        Dobar dan, gospođice Patko… gospodine Svinjo…
-        Divan dan, gospođo Gusko, zar ne?

Košari nisu odoljele ni krave koje su se okitile raznim drangulijama a i pas Ralf morao je zaviriti, te je pronašao divnu havajsku košulju i naočale koje su mu odlično stajale. Životinje su svoje nove dodatke odlučile pokazati svima pa su tako zajedno s Ralfom krenule prema gradu, a usput su malo i zapjevale i zaplesale.


Rahela nije mogla vjerovati svojim očima… To su njezine krave, njezine kokoši i njezin pas u njezinu kamionu, odjeveni u njezinu staru odjeću namijenjenu dobrotvornoj školskoj prodaji! – Skidajte to sa sebe i smjesta se vratite na posjed! – rekla je. – Ta je odjeća namijenjena školskoj dobrotvornoj prodaji!

Kada ih je vidjela tako obučene Rahela nije bila oduševljena, no životinje su odbile odbaciti svoj novi imidž. U sve se to umiješala i jedna učiteljica koja je imala genijalnu ideju kako pomoći školi skupiti novce za školsku knjižnicu i omogućiti životinjama da se nastave šepuriti u svojim novim kostimima. Pogađate kako? 😊


Ako još niste, svakako vam preporučam da zajedno s djecom pročitate ovu divnu slikovnicu. Možda nakon nje i vi odlučite prekopati po ormarima i dobro se zabavite. Uživajte!

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 36

Autorica: Emily Horn

Ilustracije: Ursula Bucher

Prijevod: Ivan Ott

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2004. – 59,00kn

Primjedbe

Popularni postovi