VRTLAR FLORIJAN



Kasparavičius je autor kojeg osobno jako volim, ali moja mališan je još premali za njega pa njegove slikovnice čekaju da malo porastemo. No to ne znači da mama ne može uživati u njima do tada.
Vrtlar Florijan mi je je osobno jedna od dražih njegovih slikovnica, uz Podvodnu priču koju obožavam. Baš mi je nekako sjela i rado posegnem za njom…

Vrtlar Florijan medvjed je koji živi u Medvjedgradu i najviše voli uzgajati ruže. U njegovu vrtu rasle su prekrasne ruže svakakvih boja.

Medvjed je izvrsno znao kako uzgajati azaleje i hortenzije, magnolije i forzicije, a riječ rododendron izgovarao je tako lako i brzo, kao što mali medvjedići, upitani žele li karamel – sladoled, izgovaraju riječ da.
Ali Florijan je najviše volio ruže. Jako je brinuo o svojim ljubimicama, svakodnevno ih zalijevao mlakom vodom, obrezivao suhe grančice, prskao specijalnom tekućinom protiv svakojakih štetočina, a kad bi se bližila zima brižljivo bi ih pokrivao jelovim granama da ne ozebu.
Florijan bijaše najbolji uzgajivač ruža u čitavome Medvjeđem Kraljevstvu.


No jednoga dana Medvjeđa Kraljica naruči od njega crne ruže. Pogađate, takvih ruža Florijan nije imao. Ne želeći razočarati kraljicu odlučio je ugojiti crne ruže. Svašta je pokušavao, ali ništa nije pomoglo. Ruže, umjesto da postanu crne, samo bi uginule. Sve dok jednoga dana Florijan u stroj djedovoj vrtlarskoj knjizi „Štetne i sumnjive biljke“ nije pronašao recept. A kako je završilo? To vam ostavljam da otkrijete sami.


U njegov vrtu rasle su predivne ruže svih vrsta i svakojakih boja: sniježnobijele, mliječnobijele, bijele poput labudova, crvenkaste boje torte od šumskih jagoda, boje izlazećeg sunca, boje nezagrizene bresvke, boje zećjeg nosića, boje sladoleda s karamelom, boje zalazećeg sunca, boje crvenih bobica oskoruše, boje odgrizene breskve, boje najtamnijih višanja i tajanstvene boje južnoameričkog žutozelenkastog dragulja – berila.


Ova prekrasna slikovnica čita se i gleda. Listajući njene stranice jednostavno ne možete ne zastati i promatrati sve te bogate ilustracije, pune detalja. Ne znam koliko ste se susretali s ovim litvanskim autorom i ilustratorom, ali ako malo bolje pogledate njegove slikovnice primijetiti ćete da su sve jednako bogate ilustracijama i da su zaista vrlo maštovite. Teksta u njima ne manjka i zato ove slikovnice preporučam onim malo starijima koji će moći priču pratiti malo duže. 

Ova slikovnica pomalo je tajanstvena i zagonetna, ponekada i malo mračna ali vrlo, vrlo lijepa. Stavljam vam ovdje više fotografija, pogledajte kako je divna..




Ako do sada niste, svakako vam preporučam da za njom posegnete.

DOB: 7+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 63

Autor i ilustrator: Kestutius Kasparavičius

Prijevod: Mirjana Bračko

Izdavač i cijena: Ibis grafika, 2013. – 90,00kn

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Poštovani,
gdje mogu nabaviti ovu knjigu?.
Srdačan pozdrav,
jelena Meštrić

Popularni postovi