Zmajić Azuro



Znanje nam je ove jeseni pripremilo mnoštvo novih zanimljivih knjiga i slikovnica, ponešto za svačiji ukus i dob. Danas vam predstavljam tri slikovnice o neobičnom zmajiću Azuru.

Prva slikovnica je Azuro plavi zmaj koja nas uvodi u priču o ovom slatkom zmaju koji je rođen drugačiji od ostalih zmajeva. Naime, on se rodio plave krljušti i umjesto vatre riga vodu. Zbog toga mu se njegovi školski prijatelji smiju i zadirkuju ga. Azuro se osjeća tužan i napušten i odluči otići daleko od svojih prijatelja i obitelji.  Dolazi u jedno selo u kojemu je krišom promatrao kako se djeca igraju i što rade seljani. Ubrzo su mu stanovnici sela postali jako dragi i osjećao se kao da ih poznaje... no nikako im se nije želio predstaviti iz straha da ga i oni ne odbace. Sve dok jednoga jutra selo nije poharao požar.


Bila jednom jedna spilja, duboka koliko i mračna, u kojoj su živjeli moćni zmajevi. U tami te pećine rodio se neobičan zmajić... Svi su zmajevi inače bili crveni, crni ili zeleni. No ta zmajska beba imala je najsjajniju azurno plavu krljušt. Roditelji ga stoga odlučiše nazvati Azuro.

Kako je Azuro pomogao seljanima i jesu li ga oni prihvatili ostavljam vam da pročitate sami. Tema ove slikovnice je različitost.

Druga slikovnica je Azuro i vještica u kojoj zmajić Azuro u jednom trenu prestane rigati vodu i počne kao i svi ostali zmajevi rigati vatru. To ga je naravno jako zabrinulo jer više neće moći biti glavni vatrogasac u selu. Na nagovor seoskog načelnika odlučuje potražiti pomoć kod vrlo moćne vještice. No, kako to obično biva neće mu ići baš sve po planu..

Azuro zahvali Pustuli, koja im pripremi slasnu užinu. Prije nego što su Azuro i Pipi otišli, Morgana im se ispričala. „Neke laži mogu imati teške posljedice... Tada je bolje reći istinu!“ odgovori Azuro. „Imaš pravo!“ uzviknu Morgana. Azuro i Pipi pozdraviše dvije vještice i odletješe put sela.

Tema ove slikovnice je laganje.


I konačno, treća slikovnica je Azuro u potrazi za Pipijem! U kojoj Azuro kreće u potragu za svojim prijateljem. S njim u potragu kreće hrabra djevojčica Lili koja će mu vrlo rado pomoći suočiti se sa svim strahovima u njegovoj potrazi.

Azuro i Lili zaustaviše se pred ulazom u veliku spilju. Unutra je bilo toliko mračno da nisu mogli ništa razabrati. Lili predloži da se za hrabrost prime za ruke. Krenuli su oprezno, zmaj je mogao biti 
bilo gdje...

Tema: pomaganje – prijateljstvo

Ono što mi se osobno jako sviđa kod sve tri slikovnice je to što svaka obrađuje jednu temu s kojom se naši mališani svakodnevno susreću. I međusobna različitost, laganje, pomaganje i prijateljstvo važni su u djetetovom razvoju i ove slikovnice nude odličnu podlogu za razgovor upravo o tim temama. Iako su slikovnice napisane tako da budu zanimljive mališanima vrlo lako se mogu čitati i onim starijima i nadograditi s nekim dodatnim pitanjima i razgovorom.

Sve tri slikovnice krase bogate i lijepe ilustracije. Tekst je jednostavan i nema ga puno. Sigurna sam da će se svidjeti vašim malenima. :)


DOB: 2+

Uvez: meki

Broj stranica: 34

Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb, 2019. – 39,00kn

Autor: Laurent i Olivier Souillé

Ilustracije: Jérémie Fleury

Prijevod: Mirna Šimat

Primjedbe

Popularni postovi