Vjeverice svađalice



Znam da ste voljeli Miša lavljeg srca, slikovnicu koju je za nas prošle godine pripremio Profil. Ove godine, od istih tvoraca stigla nam je odlična slikovnica Vjeverice svađalice. Kada sam ju vidjela prva pomisao mi je bila – ma odlično, ova slikovnica biti će fantastična za male svađalice kojima sam trenutno okružena.


U visokoj šumi, gdje još jučer ljeto je bilo na vlasti, studeni zrak za obraze štipa, a lišće već sprema se pasti. Dok rujna jesen u crveni suton ovija dan, pospane šumske zvijeri na zimski se spremaju san. Za to vrijeme, visoko u krošnji, na ljuljački njiše se vjeverica, mladac kojeg cijela šuma zna po imenu Spontani Ivica.

I dok su ostali članovi šumskog svijeta još za vrijeme ljeta na veliko skupili zimnicu i napunili svoje smoćnice, Spontani Ivica se dobro zabavljao. I ona jednoga dana Spontani Ivica shvati kako uskoro stiže duga, hladna zima a on nema ništa spremljeno u svojoj smočnici. I tada ugleda jedan samotni češer na visokoj grani i silno se razveseli jer je dobio priliku barem nešto pospremiti u svoju smočnicu. Nooo, oko na taj češer nije bacio samo on. Vjeverica Spremni Bruno želio je taj češer za svoju već krcatu smoćnicu jer JOŠ SAMO MU JEDAN ČEŠERIĆ TREBA. I tada kreće utrka između dvije vjeverice.. Iako obje imaju isti cilj, potreba za češerom im je potpuno različita. Koja će vjeverica pobijediti  i ako će priča završiti, morati ćete otkriti sami... J


Iako me početak priče pomalo podsjetio na poznatu La Fontineovu basnu Cvrčak i mrav nastavak priče razvija se drugačije i nudi vam divne teme za razgovor s vašom djecom. Slikovnica kao medij prenošenja odgojnih poruka jako mi se sviđa i smatram kako vam Vjeverice svađalice osim teme koja je u naslovu nudi i brojne druge teme za razgovor (na primjer o pohlepi, lijenosti, prijateljstvu, dijeljenju).  

Kao i  Miš lavljeg srca slikovnica je bogata ilustracijama i divnim porukama. Uživajte u njenom čitanju!

Obojici postalo je jasno da sve je ljepše kad se dijeli.


DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 36

Izdavač i cijena: Profil knjiga, Zagreb 2019. – 59,00kn

Autor: Rachel Bright

Ilustrator: Jim Field

Prijevod: Ozren Doležal

Naslov originala: The Squirrels Who Squabbled


Primjedbe

Popularni postovi