DJEVOJČICA KOJA JE HTJELA SPASITI KNJIGE



Djevojčica koja je htjela spasiti knjige.. divan naslov zar ne? Nekako obećava.. i ne, nećete se prevariti uzmete li ovu prekrasnu slikovnicu u ruke.
Ova slikovnica, divna je priča o desetogodišnjoj djevojčici Anni koja je prvenstveno voljela čitati. Čitala je brojne knjige, čije su priče njoj bile kao stvarnost koliko bi se čitajući ih uživjela.  Knjižnica joj je bila omiljeno mjesto u gradu, a knjižničarka najbolja prijateljica koja joj je pomagala otkriti čarobne svjetove i upoznati mnoge zanimljive osobe i njihove živote.


Jednoga dana Anna otkrije da se knjige koje nitko ne čita moraju uništiti, jer za njih nema mjesta i ta ju informacija jako jako ražalosti.  Zajedno s knjižničarkom pokušava smisliti način kako spasiti knjige od te gorke sudbine i odlučuje da će ona biti ta koja će ih sve čitati kako ne  bi pale u zaborav. No takvih knjiga na žalost ima i previše, a Anna ih ne može pročitati sve. U jednom trenu u Annine ruke knjižničarka stavlja jednu posebnu knjigu, čarobnu knjigu koju je napisao nepoznati autor.

„Sjetila sam se“, usklikne Anna. „Moramo se pobrinuti da se knjige čitaju. To je jedini način da ih sačuvamo.“
„Istina“, reče gospođica Monsen. „Ali to znači da ih netko mora posuditi.“
„Ja ih mogu posuditi“, reče Anna.
Gospođica Monsen kimne glavom.
„To je dobra zamisao, ali ovdje ima toliko mnogo knjiga.“
Anna je posudila pedeset knjiga.


Anna uživa u prekrasnoj priči no knjiga ima jedan nedostatak. Naime, ne postoji zadnja stranica i Anna ne zna kako priča završava.. Što je to baka rekla Waldemaru?... Uskoro sva djeca u školi, pa i svi u gradu krenu u potragu za knjigom kako bi otkrili završetak priče.. no bezuspješno. Anna zaključuje da bi bilo najbolje pitati pisca, no tko li je nepoznati pisac?

Cijelu večer Anna je razmišljala o tome. Što se to tako čudesno moglo dogoditi Waldemaru? Ima na tisuće čudesnih stvari koje se mogu dogoditi, zar ne? Bilo je nemoguće znati koja od njih je ona prava.


Ne želim vam pisati kako priča završava, nekako volim da to otkrijete sami.

Sljedeći tjedan dana Anna je nastavila čitati.
Upoznala je tako mnoge ljude o kojima prije nije ništa znala.
Neki su bili dragi, neki grubi. Neki su bili veseli, neki tužni. Neki su bili pametni, neki glupi. Neki su bili odrasli, a neki djeca.
U svakom od njih Anna je pronalazila dio sebe.
Bilo joj je drago da im može pomoći.
Dok god je čitala knjige, oni su živjeli.

Ovo je zaista jedna posebna slikovnica koju nikako nemojte preskočiti. Slikovnica je bogata lijepim mislima, ljubavi prema knjigama i predivnim ilustracijama. Čitajući ovu priču ne možete ne suosjećati s glavnom protagonisticom jer je njena želja za spašavanjem knjiga toliko jaka da vas jednostavno uvuče u nju i želite joj pomoći, želite znati da će na kraju sve biti dobro. Knjige  se moraju čitati, inače će biti tužne. Likovi u svakoj knjizi pričaju nam svoju priču, pričaju nam svoje tajne, daju nam dio sebe. I svakim čitanjem otkrivam neke nove slojeve, nešto što prošli puta nije bilo tu... ili je bilo skriveno... Ova slikovnica podsjetila me na to, i samo mi još više potvrđuje da ima ljudi koji tako razmišljaju.. Knjige žele da ih čitamo, tako mi pomažemo njima i one mogu pomoći nama. Samo ih moramo čitati i dozvoliti da nas očaraju.


Jako volim knjige i slikovnice o knjigama, imaju posebnu draž. A u ovoj slikovnici sam toliko sam uživala, i mogu je čitati opet i opet. Svaki put mi je sve draža, otkrivam neku novu misao, neku novu težnju.. riječi kojima nam pisac piše ovu priču toliko su dirljive.

Ako možete poklonite sebi i svojoj djeci ovu knjigu, uživati ćete. Ova knjiga podsjeća između ostalog i na to što ljubav prema knjigama zapravo znači.

P.S. Ako ste uživali u čarobnim ilustracijama i priči Snježne sestre, knjizi koja me na jednak način osvojila prošle godine, onda će vam ova knjiga sigurno biti jednako draga jer osim divne i dirljive priče sadrži i predivne ilustracije genijalne ilustratorice Lise Aisato.

DOB:7+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 60

Izdavač i cijena: Hibou Publishing, Zagreb, 2019.  -105,00kn

Autor: Klaus Hagerup

Ilustratorica: Lisa Aisato

Prijevod: Irena Kršinić

Primjedbe

Popularni postovi