ORKESTAR PRIČA PRIČU




Nakon što nas je Školska knjiga prošle godine oduševila s predivnim glazbenim slikovnicama Orkestar priča priču Četiri godišnja doba i Orašar, ove godine s jednakim oduševljenjem dočekali smo i druge dvije slikovnice iz iste serije Labuđe jezero i Trnoružica.

Ako volite prve dvije slikovnice i druge dvije vas neće ostaviti ravnodušnima. U obije slikovnice tekst nije toliko bitan, prilično je jednostavan i ovdje je više kako bi popratio ove divne ilustracije i glazbu koja ide uz njih. Ono što se meni u tekstu svidjelo je to što su imena likova originalna onima iz baleta jer daju mogućnost da djeca usvoje nešto novo.


Jessica Courtney – Tickle svojim ilustracijama prekrasno je dočarala oba baleta i osim uživanja u divnoj glazbi svjetski poznatog Petra Iljiča Čajkovskog, uživati čete i u divnim, bogatim i čarobnim prikazima jezera i princeze Odette, predivnog plesa labudica i borbe Seigfreida i strašnog Čarobnjaka Rotbarta u Labuđem jezeru te Aurorinog života prije i nakon što je zaspala dubokim stogodišnjim snom u Trnoružici. Divni prizori dvoraca, vila, borbe dobra i zla  i savršena glazba koja ide uz to naprosto vas uvuku u ove priče..


Svaka stranica u obje slikovnice prikazuje drugačiji prizor te se na njoj nalazi maleni kružić s notom na kojemu piše „PRITISNI OVDJE“ koji kada pritisnete možete čuti odlomak skladbu genijalnog Čajkovskog koji odgovara upravo tom prizoru u baletu.

Na stražnjim koricama ovih slikovnica nalaze se sve melodije na jednom mjestu. Svaka je označena brojem i bojom kako slijede u slikovnici i svaku prati kratak opis – sugestija onoga što bi ta određena melodija trebala predstaviti. Na vrhu svake nalazi se i naziv skladbe iz koje je izdvojena.


Uz to, na kraju slikovnica nalazi se i malena sličica s kratkom biografijom Petra Iljiča Čajkovskog, taman dovoljno za upoznati njega i njegov rad, te KAZALO POJMOVA u kojemu su objašnjeni neki važni pojmovi kao što su balet, valcer, orkestar, skladatelj, ključ, partitura,…

  

Ono što sa sigurnošću mogu tvrditi da su ove slikovnice, uključujući i druge dvije iz serije jedne od najljepših slikovnica koje imamo doma i koje ljubomorno čuvamo. Ne mogu vam opisati koliko uživam kada zajedno sa svojim mališanom listam i uživam u ovoj divnoj glazbi i ilustracijama.
Nakon ovih slikovnica i nakon još jedne koju ponosno čuvam, a koju je također ilustrirala Jessica Courtney - Tickle, slikovnica koja na žalost još nije prevedena kod nas (tko zna možda i bude), mogu reći da imam namjeru nabaviti sve njene slikovnice jer su toliko posebne i očaravajuće.

Za kraj, samo ću vam reći da si svakako nabavite ove slikovnice ako ikako možete.. Nećete se razočarati.


DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Izdavač i cijena: Školska knjiga, Zagreb 2019. - 135,00

Ilustracije: Jessica Courtney - Tickle

Prijevod: Marija Ott Franolić

Primjedbe

Popularni postovi