Nabor u vremenu



Ovo ljeto napokon sam pročitala ovaj divni klasik, nagrađen brojnim nagradama, koji se čita brzo i vrlo lako, a cijelo vrijeme u njemu uživate. Jer ovo nije samo roman za mlade, ovo je priča u kojoj ćete sigurno uživati i vi. Fantastična fantastika. 

Ova priča započinje jedne hladne olujne noći, u jednom selu u Sjedinjenim Državama, u sobi jedne posebne djevojčice Meg kojoj se vrijeme i osjećaj koji je u njoj budilo nije svidjelo.. Definitivno nije željela biti sama. U nastavku teksta pratimo kako se Meg spustila u kuhinju u kojoj ju je čekao brat Charles Wllace, također vrlo poseban dječak koji Meg jako dobro poznaje, njen obožavani brat. Meg svoju genijalnost pokazuje u matematici, a Charles Wallace intuitivno čita misli i predviđa događaje, no upravo zbog svoje posebnosti teško se uklapaju u društvo. Te oluje večeri dok su sjedili u kuhinji i razgovarali dogodilo se nešto neobično. Neočekivani posjet vrlo neobične strankinje gospođice Štoštice započeo je niz događaja koji su uslijedili. Meg i Charles Wallace upuštaju se u uzbudljivu avanturu  pronalaska svoga nestalog oca i spašavanja svijeta od mračnog, zlog Crnila. Odlazak u neobične svjetove u pratnji još neobičnijih likova svakako predstavlja izuzetno putovanje u kojem ćete uživati čitajući.

Odjednom je bila svjesna kako joj srce ubrzano tuče u kavezu njenih rebara. Je li stajalo prije toga? Što ga je iznova pokrenulo? Žmarci u nogama i rukama su se pojačali, no iznenada je osjetila kretanje. To kretanje, činilo joj se, bit će da je okretanje Zemlje koja rotira oko svoje osi, putujući svojom eliptičnom putanjom oko Sunca. A taj osjećaj kretanja sa Zemljom bio je nekako poput osjećaja da si u oceanu, daleko na otvorenom oceanu, daleko od zapljuskivanja obalnih valova ležiš na uzbibanoj vodi, tvoj puls usklađen s njenim bibanjem, i osjećaš kako te nježno, ali neumoljivo Mjesec privlači k sebi.

Nabor u vremenu je knjiga koja iako je napisana davne 1962. u sebi sadrži bezvremensku poruku. Ovo je priča koja govori o borbi  dobra i zla, o borbi za vlastito ja, priča o ljubavi i onome što smo spremni za tu ljubav učiniti. 
Primjećujem koliko su djeca danas „primorana“ zatomiti svoje posebnosti i kvalitete kako bi se uklopili u društvo. Pri tome gušeći sebe i svoju individualnost. Sva sreća da u zadnje vrijeme sve više na površinu čitateljskog svijeta izlaze knjige koje naglašavaju važnost te posebnosti, knjige u kojima se piše o velikim znanstvenicima i ljudima koji su zbog svog otpora prema ukalupljivanju i samo svojim radom i jedinstvenošću mijenjali svijet. I drago mi je što je ovo još jedna knjiga koju mogu svrstati u one koje između ostalog šalju poruku – vjeruj u sebe, budi svoj. Jer to je ono što nam danas treba. A tu poruku moramo od malena usaditi u pametne glavice koje čitaju ove priče.

P.S. Razveselila me i informacija da je ovo tek prvi od četiri romana koji čine cjelinu nazvanu Vremenski kvartet. Iskreno se nadam da ćemo imati priliku čitati i ostale tri. 

DOB: 10+

Uvez: meki

Broj stranica: 208

Izdavač i cijena: Stilus knjiga, Zagreb 2018.  – 99,00kn

Autorica: Madeleine L'Engle

Prijevod: Ivančica Lovašen

Naslov izvornika: A Wrinkle in Time

Primjedbe

Popularni postovi