Jesensko prospremanje knjiga - kutić za čitanje




Iako naravno nema veze s kalendarskim početkom, početak rujna kod nas doma je svojevrsni početak godine, svakako više nego što je to prvi siječnja... Ljeto nam se polako bliži kraju, godišnji smo odradili i svi se pripremamo za nove radne i neradne obaveze.. ovo doba godine obično znači i vrijeme za preslagivanje stvari i veća čišćenja  po kući. Pa sam se tako ove godine odlučila s vama podijeliti kako izgleda naš proces slaganja knjiga i uređivanje kutića za čitanje.

Knjige i slikovnice se kod nas nalaze u svakom kutku stana te je prvi korak sve ih prikupiti i podijeliti u hrpice. Prva hrpica slikovnica je obično ona na koju slažemo ove koje trenutno čitamo i koje trenutno najviše zanimaju mališu. Trenutno smo još u fazi kartonskih slikovnica i najviše voli one koje u sebi sadrže i taktilne površine, one koje sviraju imaju prozorčiće i slično. Što je buka koju proizvode slikovnice veća njemu draže. Još ako su u kombinaciji kakva vozila – pun pogodak. – ta hrpica knjiga obično ide u košaricu koja stoji na podu i iz koje mališan može u svakom trenutku posegnuti za knjigom.


Druga hrpica je ona za kojom mama trenutno najviše poseže. Tu se nađe svašta. Od nekih novih naslova koje tek treba proučiti, do onih koje najviše volimo i naravno onih sezonskih. Ja ima običaj odvojiti neke slikovnice koje su mi prikladne za određeno doba godine, koje volim čitati baš u tom periodu. – ta hrpica obično ide na „izložbene“ police u sobi.


Treća hrpica odnosi se na sve one drage slikovnice  koje jako volimo ali ne stanu na ovu prvotnu divnu izložbenu policu, nego su prisiljene stajati jedna uz drugu u onom „knjižničkom“ obliku.
E sad – tu hrpicu obično slažem po nekim redu. Ponekad te slikovnice volim posložiti po izdavaču ili temi, jednom sam probala po bojama ali to mi nikako nije sjelo, a najčešće je po nekom vlastitom afinitetu prema slikovnicama – bitno da se one lijepo vide i da nam je lako posegnuti za njima.

Postoji i četvrta hrpica knjiga, na koju ne volim odlagati knjige ali sam trenutno zbog manjka prostora na to prisiljena, a to je hrpica „za u kutiju“ koju pospremamo na manje dostupnije mjesto na kojem će knjige i slikovnice dočekati svoju „novu sezonu“. Tu obično nakon božićnih praznika idu božićne slikovnice, i tako to.. kužite koncept. Ali, ova hrpica ima i svoju prednost jer nam te slikovnice kada ih napokon izvadimo iz kutije, s obzirom da nam nisu nadohvat ruke, opet nekako postanu nove i još više u njima uživamo.



U zadnje vrijeme krenuli smo skupljati i slikovnice na engleskom jeziku pa i njih volimo odvojiti na posebnu hrpicu. trenutno nam to baš tako odgovara. J

Što se kutića za čitanje tiče, mi obično čitamo udobno smješteni na krevetu ili na tepihu okruženi jastučićima. Odložimo napitke (tople ili hladne) pokraj nas i uživamo. Lampice su obavezan dodatak.

Mi na žalost trenutno nemamo tu mogućnost, ali bi bilo super kada bi mogli napraviti baš jedan kutić za knjige, barem slikovnice, u koji ćemo moći složiti sve slikovnice i u kojem će se nalaziti udobna foteljica ili stolica za ljuljanje, mali stolić s olovkama i blokom ukoliko želimo zapisati neku ideju i naravno, hrpa lampica za dodatan gušt.

U svakom slučaju, imali viška prostora ili ne, važno je da svojim mališanima omogućite da im slikovnice budu na dohvat ruke kako bi sami mogli posegnuti za njima i uživati u istim.  
Ako je to moguće, povedite ih u kupovinu slikovnica i uživajte u zajedničkom razgledanju i slaganju vlastite biblioteke. Jer vi ste ti koji možete pomoći svome djetetu da zavoli knjige i čitanje, a što ih više okružite slikovnicama i knjigama mogućnost za to je veća.

Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi