Zašto ne volim proljeće



Kada sam prvi put uzela u ruke ovu slikovnicu moram priznati da sam imala sasvim drugu ideju o tome o čemu bi se u slikovnici moglo raditi. Naslov Zašto ne volim proljeće odveo me je skroz drugim putem. No onda sam počela čitati i shvatila da se u ovoj knjizi ne radi toliko o proljeću koliko o ljubavi. Ljubavi i brizi prema našim najdražima.

Na početku ove priče upoznajemo dječaka koji nikako i baš nikako ne voli proljeće. On prema tom godišnjem dobu ima mnogo zamjerki i nikako mu se ne sviđa. Jednoga dana zajedno sa svojim prijateljem Nenadom koji se boji vukova, kreće na izlet u starački doma posjetiti svoju prabaku. Ovoga puta na izlet ih vode djed koji voli objašnjavati što su to ..... i baka.  Neću vam otkriti baš sve što se u slikovnici događalo, mislim da je najljepše da na to putovanje krenete sami. Reći ću vam da je ovo slikovnica uz koju će vaša djeca naučiti da se mišljenja mijenjaju.. i da ne treba uvijek gledati samo na sebe, već obratiti pažnju i na druge.


Ali ništa nam to ne vrijedi. Čim na putu do doma za starije osobe stignemo do šume, djed zaustavi auto i unatoč našim prosvjedima potjera nas van. Moramo, kaže, nabrati cvijeća za baku. Mi to ne volimo iz više razloga. Kao prvo zaprljamo cipele, kao drugo Nenad se boji vukova, a što je najgore, ne smijemo brati bilo koje cvijeće. Na primjer, djed ne da da se beru ciklame i visibabe jer su zaštićene zakonom, a kaže da se ne smije brati ni runolist koji ionako ne raste u šumi. Nenadova i moja muka se nastavljaju kada dođemo do jedinog cvijeća koje smijemo brati, a to su cicamace.

Dječak iz naše priče na kraju je shvatio da proljeće zapravo ima puno lijepih strana. Kako? To morate otkriti sami.


Ona ne može u šumu, ne može vidjeti cvijeće i sunce. Pomislim da su njoj jedino proljeće ove cicamace koje joj donesem u sobu i koje može osjetiti jedino prstima. Pa onda odlučim da više neću ne voljeti proljeće. Jer proljeće nije blatna šuma, prljave hlače i zaštićeno cvijeće. Proljeće može biti i osmijeh na licu moje prabake.

Dvojac koji je za nas napisao i ilustrirao ovu slikovnicu, Zoran Maljković i Marko Jovanovac, autori su i slikovnice koju ste već imali prilike čitati - Ured za izgubljene stvari.

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 16

Autor: Zoran Maljković

Ilustrator: Marko Jovanovac

Izdavač i cijena: Mozaik knjiga, 2019. - 69,00kn



Primjedbe

Popularni postovi