Povijest slika za djecuMoram priznati da nisam znala što očekivati kada sam prvi puta uzela u ruke ovu divnu knjigu. A onda sam ju otvorila i jaaako se ugodno iznenadila. Jer ovo ne da je prekrasna, edukativna knjiga za djecu nego i zaista odličan podsjetnik na neka divna umjetnička djela nama odraslima...

Krenimo redom!

Na samom početku ove knjige nalazi se svojevrsni uvod autora koji čitatelju objašnjavaju koncept knjige i predstavljaju sebe i svoju ilustratoricu. Zatim slijede poglavlja, kojih je ukupno osam (Razmišljamo o slikama, Ostavljanje tragova, Svjetlo i sjene, Pogledajte ovaj prostor, Zrcala i odrazi, Slikanje i fotografija, Pokretne slike i Priča se nastavlja) u kojima saznajemo zaista puno zanimljivih informacija o slikama. Od početka slika, onih nacrtanih u spiljama, pa sve do danas kada sliku možemo napraviti i na vlastitim mobitelima. Cijeli tekst napisan je jako interesantno i prilagođen je mlađem uzrastu, ali ne sumnjam u to da će i vama biti jednako zanimljiv, a sigurno ćete pronaći i pokoju informaciju koju do sada niste znali.


Današnji je svijet prepun slika. No, što više fotografija snimate, to manje vremena provodite gledajući svaku od njih. Nekoć je postojalo vrlo malo slika; danas ih se svake godine stvaraju milijarde. Što će se dogoditi sa svima njima? Većina će njih vjerojatno biti izgubljena. neki će nešto i sačuvati, a upravo te će slike potrajati. 

Jako mi se sviđa što je pisana na način da autori, David i Martin pričaju o određenim temama vezanim uz sliku, a uz ono što govore nalaze se i njihova imena – nešto kao dijalog između dva stručnjaka – a za njihove riječi koriste se i različiti fontovi kako bi ih lakše uočili i možda o njima razgovarali s djecom.


Neki od umjetnika koji se spominju u knjizi su i Pablo Picasso, Caravaggio, Vincent van Gogh, 
Leonardo da Vinci, Micheangelo, Rembrandt i mnogi drugi. Djeca će među stranicama ove knjige upoznati i čuvenu Mona Lizu, vidjeti prekrasnu Monetovu sliku Lopoči, Da Vincijevu Posljednju večeru i mnoga druga remek djela.

Monet je godinama radio u svojem vrtu u Givernyju. Imao je pune ruke posla. Na primjer, da b dobio odraze kakve je priželjkivao, lopoči su morali biti na površini vode koja se nije pomicala. bilo je to fantastično. Monet je imao gotovo šezdeset godina kad je počeo slikati lopoče: slikao ih je sve do smrti u dobi od 86 godina.

Osim zanimljivih ilustracija kojima je ilustratorica obogatila ovu knjigu, u njoj se nalaze i fotografije izvornih djela slavnih umjetnika što mi ovu knjigu čini kao mali uvod u likovnu kulturu. Meni je zaista posebna.


Na kraju knjige nalazi se popis umjetničkih djela  koja se nalaze u ovoj knjizi, Kronologija izuma važnih za povijest slika i slikarstva, te meni posebno drag Pojmovnik u kojemu su objašnjeni pojmovi poput „kubizam“, „pigment“, „zoetrope“, „odraz“, „impresionizam“…
Jako volim kada knjiga na kraju ima popis važnih riječi i njihovo objašnjenje. Cijela knjiga podsjeća me na vrlo lijepo koncipiran udžbenik. Eh, kada bi udžbenici bili sličniji ovome...
Jako mi sve sviđaju ovakvi koncepti knjiga i veselilo bi me vidjeti ovako nešto i na temu filma i glazbe. Što vi mislite?

Važno je naglasiti da je ova knjiga dobitnik nagrade Novi horizonti, posebne nagrade žirija na Sajmu knjige u Bologni za 2019. godinu.

Nešto o autorima: DAVID HOCKNEY – jedan je od najpriznatijih i najpopularnijih svjetskih umjetnika našeg doba. Svoje slike stvara u gotovo svim medijima, a jako voli proučavati djela drugih umjetnika. Napisao je knjigu Tajno znanje u kojemu izlaže svoj pogled na načine stvaranja umjetnika iz povijesti. MARTIN GAYFORD likovni je kritičar i publicist. Godinama je s Davidom Hockneyjem vodio mnogobrojne razgovore o umjetnosti, a neke od njih zapisao je i u svojim knjigama.

Ponešto o ilustratorici: ROSE BLAKE – ilustratorica je koja stvara i slike. Osmišljava ilustracije za knjige, časopise, novine i umjetničke galerije. Otkako je u jedanaestoj godini svoga života s roditeljima otputovala u Los Angeles i tamo upoznala Davida Hockneyja postala je njegova najveća obožavateljica.
  
DOB: 8+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 128

Izdavač i cijena: Školska knjiga, Zagreb 2019.  – 139,00kn

Autori: David Hockney i Martin Gayford

Ilustracije: Rose Blake

Prijevod: Vedran PavlićPrimjedbe

Popularni postovi