Riba duginih boja



Vjerujem da ste svi već čitali priču o ribici Srebrici, najljepšoj ribi u moru, koja je zbog svoje sebičnosti skoro ostala bez svih svojih prijatelja. Ako niste, ovdje vam stavljam link na jednu od meni vrlo dragih slikovnica. Vi koji znate tu priču sigurno će te se razveseliti kada saznate (ako već niste) da su nedavno izašle još dvije slikovnice u kojima glavnu ulogu ima upravo ova ribica - Riba duginih boja i mali stranac u nevolji i Riba duginih boja i čudovište iz morske špilje.  U obje slikovnice ribica Srebrica pokazuje svoju nesebičnost i spremnost pomoći drugome.


Riba duginih boja i mali stranac u nevolji  govori o jednom malenoj ribici koja je jednoga dana doplivala do Srebrice i njenih prijatelja.  Sve ribice u čudu su gledale malenog stranca koji nije imao srebrnu ljuskicu i nisu ga željele prihvatiti u svoju družinu. Jedino je Srebrici bilo žao malene ribe. U jednom trenutku u njihovoj se blizini našao i strašni morski pas, te su se sve ribe dale u bijeg. Samo mali stranac nije znao gdje pobjeći. I tada mu je u pomoć priskočila upravo Srebrica.


Srebrica nije razumjela zašto malog stranca ne žele prihvatiti u jato. No nije se usudila proturiječiti strogoj ribi – zubac. I prije svega, nije htjela izgubiti svoje prijatelje. Pa je tako i ona otplivala, nijema i pomalo posramljena.


I druga knjiga, Riba duginih boja i čudovište iz morske špilje priča je o tme kako je Srebrica odlučila pomoći bolesnoj Grboribi i dobrovoljno se javila otplivati do najopasnijeg i naj strašnijeg mjesta u cijelom oceanu – vražje špilje. Iako su je druge ribe upozoravala, Srebrica je odlučila pokazati koliko hrabra i nesebična može biti. Da nije sve onako kako se čini, možete otkriti u ovoj priči.


„Jesi li poludjela?“ povikali su ostali.
„Zar ti ne znaš što je vražja špilja?“
„Ondje živi strašna riba s tri glave“, rekla je riba – zubac i nakostriješila svoju nazubljenu peraju.
„I zeleno morsko čudovište s tisuću ruku!“
„I crna kugloriba s pet očiju!“ dodao je netko.
„To je najopasnije mjesto u moru.“

U priču o ribi Srebrici zaljubila sam se na prvi pogled i čim dođe ljeto prva se ponosno vadi  s police i čita. Tako da sam bila jako vesela kada sam vidjela da su izašle još dva nastavka o dogodovštinama ove ribe. Ilustracije su prekrasne. A s obzirom nam je i stiglo ljeto evo nam  taman  prilike za uživanje i odmaranje uz ove divne knjige.


DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 17

Izdavač i cijena: VBZ, 2019. Zagreb – 99,00kn

Autor i ilustrator: Marcus Pfister

Prevela: Kristina Kette


Primjedbe

Popularni postovi