Upoznaj stare Rimljane / Egipćane



Jeste li već bacili oko na ove dvije odlične slikovnice koje je za nas izdao Profil? Niste? Svakako morate!

Obje slikovnice nude lijepi pregled teme , jednostavan tekst i zabavne ilustracije o dvije velike civilizacije koje su ostavile golem utjecaj i na našu kulturu.



Čitajući slikovnicu djeca ( i odrasli) dobiti će odličan uvid u život starih Rimljana i Egipćana. Gdje su živjeli, kako ima je izgledao svakodnevni život, što su jeli, kako su se liječili, što su odijevali i još brojne druge zanimljivosti karakterističnih za kulturu o kojoj se govori.  Svakoj temi posvećene su dvije stranice što je sasvim dovoljno za neki opći uvid. Kratak, informativan tekst popraćen je zabavnim, duhovitim informacijama kojima sam se morala nasmijati. Na kraju svake slikovnice nalazi se lenta vremena na kojoj su označeni neki važniji događaji za civilizaciju.


Poljoprivreda je igrala važnu ulogu u rimskoj kulturi, a muškarci , žene i djeca bez kraja su i konca skupljali urod na paklenoj vrućini. Uzgajali su masline i grožđe od kojega su pravili vino. Također su držali krave i koze radi mlijeka i sira te pčele radi meda. Rimljani nisu jeli sjedeći za stolom već ležeći na krevetu. Usto, jeli su prstima. Kakve li raskoši! Iako su neke namirnice slične današnjima ( poput kobasica), druge su nam nezamislivo odbojne. Jesi li možda za kravlji mozak ili puha prelivena medom?

Volim slikovnice, a pogotovo slikovnice kao što su ove jer smatram da su  vrijedan dodatak svakoj kućnoj biblioteci. Zabavne i informativne, odlična su podloga za daljnje učenje povijesti Rima i Egipta. Uz ove slikovnice povijest je jako zabavna.

Faraon je naziv za egipatskog vladara, odnosno kralja. Budući da je svaki faraon ujedno bio vrhovni svećenik i bog, imao je pune ruke posla! Nasreću, faraoni su uvijek bili okruženi dvorskim službenicima i pomoćnicima koji su im pomagali savjetima. Nikad nisu imali privatnost – čak ni kad su prali ruke. Kihanje faraona smatralo se lošim znakom. Skrijte papar!



Ja kao ja, odmah sam išla pogledati postoji li još slikovnica ovog autora i vidjela sam da da! Slikovnice o Grcima i piratima! Nadam se da će i one ugledati svjetlo na našim policama, bilo bi odlično imati ih sve u kompletu.

DOB: 6+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 64

Izdavač i cijena: Profil, 2019. Zagreb – 69,00kn

Autor i ilustrator: James Davies

Prevela: Andrea Pongrac

Primjedbe

Popularni postovi