Marija Jurić Zagorka



Marija Jurić Zagorka najčitanija je hrvatska književnica svih vremena. Svojim je djelima vratila hrvatske čitatelje domaćoj knjizi. Autorica je prvog hrvatskog krimića. No usprkos svemu tome, nikada za svoj rad nije primila zasluženo priznanje. Tijekom života doživljavala je poniženja samo zato što je bila žena.

A i nakon njezine smrti trebalo je proći mnogo vremena prije nego što je napokon prepoznat njezin značaj. Rastom je bila malena, ali njezin duh je bio nepokoriv i odvažan. Bila je prva žena novinarka na ovim prostorima. Prkosila je svim ustaljenim mišljenjima i do kraja života borila se za društvo u koje će muškarci i žene imati ista prava. Na stranicama koje slijede upoznat ćeš se sa životom ove nevjerojatne hrvatske žene.


Ovako započinje priča o poznatoj hrvatskoj autorici Mariji Jurić Zagorki. Njene romane sam već čitala i zaista u njima uživala, ali ova slikovnica otvorila mi je jedan potpuno drugi svijet kada je u pitanju ova književnica. Naime, u ovoj slikovnici možete otkriti puno o samom Marijinom životu.
Slikovnica započinje opisom Marijinog djetinjstva. Kratke informativne crtice popraćene su simpatičnim ilustracijama i dopunjene mali kvadratićima u kojima možete pronaći objašnjenja nekih „nepoznatih riječi. Ono što je također jako zgodno je to što su određena imena ljudi i mjesta u tekstu posebno naglašene.

Slikovnica je podijeljena u  29 poglavlja u kojima su prikazani značajni događaji iz Marijina života i trenuci hrvatske povijesti koji su utjecali na nju i na koje je ona utjecala.


I tako je propala blistava barunova ponuda, a mala je Marija završila kao zatočenica bolesnog uma svoje majke u selu s kokošima i kravicama. Nikakve Alpe, već zagorski bregi! Čak nije pristupila ni ispitima na kraju osmog razreda. Ali u dobru i zlu, ona nalazi jedini smisao u pisanju. Udružuje se s bratićem iz Krapine i izdaju đačke novine. Zagorka je jedini autor, a bratić joj služi samo zato da njegovo ime koristi kao pseudonim, pa se potpisivala s: M. Jurica Zagorski. Članci su svi redom buntovnog i rodoljubnog karaktera, a novine su se zvale Zagorsko proljeće. No, ubrzo se otkrilo tko je pravi autor. 



Čitajući ovu slikovnicu zaista sam uživala u brojnim informacijama o Marijinom životu koje nisam znala. Smatram kako je ovo odlična knjiga za djecu koja će im predstaviti Mariju Jurić Zagorku onako kako je priliči -  kao važnu i utjecajnu hrvatsku autoricu.

Na kraju slikovnice možete pronaći i kronološki popis Zagorkinih djela.

Autor slikovnice navodi kako je ovo samo prva u nizu slikovnica o najznačajnijim osobama iz hrvatske prošlosti. Reći ću samo da jedva čekam nastavke! J

DOB: 7+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 39

Autor: Tomislav Zagoda prema knjizi Zagorka, kroničar starog Zagreba, autora Borivoja Đorđevića

Ilustrator: Dario Kukić

Izdavač i cijena: Opus Gradna, 2019. - 120,00kn

Primjedbe

Popularni postovi