Kjel crna labud - ptica



Bijaše to davno, toliko davno da ne osta zabilježeno ni u najstarijim ljetopisima što su ih brižljivi ljetopisci vrijedno vodili tijekom stotina i stotina godina. Daleko u prostranstvima hladne nordijske zemlje bijaše neko golemo jezero što je udomilo veliku zajednicu ljepotom nenadmašnih dugovratih ptica djevičanske bjeline, poput snijega što je prekrivao tlo... ...Usred toga nepreglednog mnoštva ptica izdvajala se jedna – neobičnom crnom bojom koje se ne bi postidjeli ni najcrniji gavranovi. Pristala ljepota crne ptice odmah se uočavala u velikome bijelom društvu.

Ovo je priča o labudu. Prekrasnom crnom labudu. Odmah na početku priča me podsjetila na priču o ružnom paćetu. No u ovoj slikovnici crni labud nije prikazan kao ružan, nego predivan. Toliko predivan da su sve labudice gledale samo njega, što je izazvalo zavist kod ostalih bijelih labudova. I zato je crni labud s tugom odlučio napustiti svoje prijatelje i živjeti samotnim životom.  Prolazilo je vrijeme, i iako se s vremenom navikao na novi život Kjelu su jako nedostajali njegovi vršnjaci. Jednoga dana Kjel je spasio malenu vranu od utapanja u jezeru i sprijateljio se s njenim roditeljima. Oni mu odlučiše pomoći da pronađe svoju družicu i savjetuju ga da posjeti staru vješticu Karengard, vladaricu tame, koja će pomoći pridošlici ako ima dobro srce, a osobito ako joj donese oraha umočenih u med. No ako je vještica zle volje, bolje da je se čuva. No vještica je ovoga puta bila dobre volje i rekla mu da ga ljubav čeka, ali da će morati biti strpljiv još nekoliko godina.


Još dalje na jezeru, u zemlji Jorgen, gdje vlada gotovo neopisiva hladnoća, postoji čudnovato Jezero sjena, u kojem se letaču ponad njega ocrtavaju željeni događaji i likovi iz budućnosti. Tko nadvlada tu studen i zatomi radoznalost i uzbuđenje od viđenih slika te zadrži prisebnost ima snage na vrijeme se otrgnuti od studeni koja dalje na sjeveru postaje sve nepodnošljivija. No pretjera li u radoznalosti i ostane samo nakoliko časaka predugo, gotovo se neprimjetno počne lediti, a kada shvati što mu se događa, već je prekasno. Led ga okuje i zauvijek ostane u Jorgenu.


Ovo je početak ove divne priče u kojoj sam uživala. Ako još niste, svakako vam preporučam da sami otkrijete sudbinu prekrasnog crnog labuda. Romantična bajka o ljubavi, prijateljstvu, tuzi i sreći zaista je divna. Prizori su životopisni i bogati i iako je sama slikovnica prilično duga, kad sam ju pročitala poželjela sam još.

Kjel je ptica koji je zbog svoje ljepote i nagrađen i kažnjen, a kasnije, u svojoj tuzi i nestrpljivosti moga je ostati bez svega, vječno zaleđen. No tu u priču dolazi prekrasna labudica Agnetta, koja je Kjela voljela još dok je živio s ostalim labudovima i koja će snagom svoje volje i žrtvom na kraju pomoći Kjelu.

DOB: 8+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 40

Izdavač i cijena: Ljevak, 201. Zagreb, - 89,00kn

Autor: Želimir Hercigonja

Ilustrirala: Ana Kadoić

Primjedbe

Popularni postovi