More



Slikovnica More nedavno je postala divan član naše kućne biblioteke. I sada kad je napokon došlo ovo prekrasno vrijeme u skladu s godišnjim dobom, mislima smo već  u moru i godišnjem. Do godišnjeg ćemo još malo pričekati ali zato je tu ova divna knjiga s kojom se svakodnevno družimo. Veliki sam ljubitelj mora i ova knjiga me oduševila.

Svaka stranica posebno je iskustvo za sebe i svaki tekst divno je informativan i vrlo lijepo pisan. Uz ovu knjigu možete zaroniti u plave dubine i uživati u prekrasnim prizorima čudesnog mora. Otkriti razne zanimljivosti o prekrasnom moru i životinjama koje u njemu žive. Tekstovi su dovoljno sadržajni da predstave određeno područje, životinju i sl, sasvim dovoljni da zadrže pažnju onih manjih čitača, a opet dovoljno veliki da pobude znatiželju starijih.


Plitka mora
PLITKA su mora prepuna života. Raznolikost živog svijeta ovisi samo o tome je li morsko dno stjenovito ili pjeskovito. Život u pijesku u neprestanom je pokretu pa živa bića moraju biti spremna prilagođavati se stalnim promjenama.. s druge strane, stjenovito dno nudi čvršće temelje za izgradnju doma. Upravo se ondje mogu pronaći goleme šume kelpa, vrtovi plutajućih morskih algi te koraljni grebeni sa svojim bogatstvom različitih boja.

Na samom početku knjige nalazi se sadržaj i ako ga pomnije proučite vidjeti ćete da se u ovoj knjizi kriju svakakva blaga. Divne informacije i zanimljivosti o morima, obalama, močvarama, koraljnim grebenima, olupinama brodova, životinjama koje žive u moru i pored njega. Npr, u poglavlju „Morski psi“ čitatelj će dobiti uvid u to koliko zapravo vrsta morskih pasa postoji, gdje žive, čime se hrane, kako dišu i slično, a dobiti će i pregled nekoliko vrsta morskih pasa koji postoje.


A tu je i poglavlje „Plastični ocean“ koje mi se osobito svidjelo jer govori o problemu onečišćenja mora. Definitivno poželjno i kvalitetno more. Jer more je ne samo divno i bogato, ono je danas pod našim utjecajem i poprilično onečišćeno. I zato me izrazito veseli kada vidim da se o ovom problemu razgovara i da se mladi umovi osvješćuju kako bi zajedno s nama radili na boljem sutra.

Ono što mi se najviše svidjelo jesu ilustracije.. životopisne i pune boja, na prvi tren su me podsjetile na onaj tren kad zaista golim okom gledate u more i život u njemu. Sve je nekako magličasto, a opet puno boja i detalja. Ma prekrasno.

Stanovnici tropskih mora
NIJE jednostavno živjeti na mjestu koje je u neprestanom pokretu – no pijesak može biti i dobro skrovište, a u njemu je i lako ukopati gnijezdo. Tijekom dana može izgledati kao da se ništa ne zbiva, no pogledate li bolje, vidjet ćete da se odmah ispod površine kriju raznovrsna bića koja ukapanjem u pijesak bježe od vrućine i grabežljivaca te čekaju dolazak plime ili mraka kako bi izašla na površinu.


More je knjiga koja se čita i proučava, uz koju možete izgubiti sate i sate uživajući u divnim prizorima. U meni budi onaj divan ljetni  osjećaj i definitivno mi je odmah postala jedna od dražih knjiga na našoj polici.

 DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 64

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2019. Zagreb, - 109,00kn

Autorica:Miranda Krestovnikoff

Ilustrirala: Jill Calder

Preveo: Vedran Pavlić

Naslov originala: The Sea Exploring Our Blue Planet




Primjedbe

Popularni postovi