Ljetna čitaonica


 Stiglo nam je ljeto i već smo jednom nogom u godišnjem odmoru i mislima na moru. A kod nas ljeto ne bi bilo ljeto bez pozamašne hrpice za čitanje. Ovoga puta pripremila sam vam popis ljetnih knjiga prigodnih za ove divne sunčane dane.Gusarski brod

Zabavna, interaktivna slikovnica uz koju će vaši najmlađi moći uroniti u svijet gusara i zajedno s njima upustiti se u pustolovinu pronalaska otoka s blagom.

Znanje, Zagreb, 2018.

Priredila – Mirna Šimat

ilustrator: Christos Skaltsas


Istraži more

Prekrasna slikovnica, lijepih ilustracija i mnoštvom informacija o morskim dubinama i bićima koja u njima žive. Uz čitanje djeca će se moći zabaviti i otvaranjem brojnih prozorčića u kojima će otkriti razne zanimljivosti o moru i morskim stanovnicima.

Profil, Zagreb, 2018.

Prevela: Dina Morić Bošnjak 
Winnie pod morem – Valerie Thomas

Ova šašava vještica koju ne možete ne obožavati odlučila je poći na godišnji odmor na more. Sa sobom je povela i svog mačka Wilbura te uzela svoj čarobni štapić.  Našavši se na otoku usred mora, s prekrasnim zlatnim plažama i kokosovim palmama, Winnie je odmah navukla svoj badić i skočila u more. Kako to izgleda i što se sve događa kada vještica krene roniti i kupati se  čitajte u ovoj otkačenoj slikovnici.

Prijevod: Amira Sadiković i Ulvija Tanović

Ilustracije: Korky Paul

Šahinpašić, Sarajevo/Zagreb, 2011.

Val –Suzy Lee

Ovo je divna slikovnica bez teksta, u kojoj priču pričaju upravo ilustracije. A priča je to o danu provedenom na plaži, o igri djevojčice i mora. Svatko na svojoj strani slikovnice ocean i djevojčica plešu poseban morski ples. Meni osobno ovo je jedna divna, umirujuća slikovnica koju jako volim listati.

Prijevod: Lara Hobling Matković

ArTresor naklada, Zagreb, 2017.
Riba duginih boja – sve tri slikovnice – Marcus Pfiser

Priče o ribici Srebrici i njenim prijateljima sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Meni su divne, ove ilustracije i sami tekst – neodoljivo.

Prijevod: Sunčana Škrinjarić / Kristna Kette

VBZ, Zagreb, 2016.  i 2018.


 Baltazar mora spasiti more – Silvija Šesto

Izumitelja Baltazara ste već upoznali. A osim u divnim crtićima o profesoru Baltazaru možemo uživati i u krasnim slikovnicama u kojima se Baltazar nalazi pred mnogim izazovima. Ovoga puta Baltazar mora spasiti more od nepoznate zelene alge koja je zamutila bistro plavo more. Nastala je panika i velika zbrka, ali i ovoga puta rješenje je pronašao profesor Baltazar.

Laurana d.o.o., Zagreb, 2014.

Ilustracije: Davor ŠunkPužica kitova družica – Julia Donaldson

Autorica ove slikovnice svima je već dobro poznata i ne sumnjam da u njenim slikovnicama uživate kao i mi. Ovoga puta čitamo priču o jednoj maloj pužici koja je na leđima kita proputovala svijet. Kako je to biti jako malen i jako velik? Pročitajte u ovoj slikovnici. Tekst u rimi i krasne ilustracije zabavljati će vaše mališane, a iz priče će izvući i lijepu pouku. Mi ju volimo a vi?

Prijevod: Krešimir Krnic

Ibis grafika, Zagreb, 2016

                                            Ilustracije: Axel SchefflerMore- Miranda Krestovnikoff

 Knjiga More odvesti će vas u prekrasno putovanje po plavim dubinama i čudesnom morskom svijetu. Obilje zanimljivosti o morskim staništima, životinjama i biljkama koje žive u moru, i prekrasne ilustracije garancija su za uživanje u ovoj knjizi. Knjiga je primjerena starijima ali ne sumnjam da će i oni manji zaviriti u nju. 

Prijevod: Vedran Pavlić

Školska knjiga, Zagreb, 2019.

Ilustrirala: Jill Calder
Olujni kit- Benji Davies

Slikovnica koja je odmah postala meni jedna od najdražih!
Noa živi u kući na moru. Njegov tata je ribar i često nije kod kuće. Jednoga dana Noa na plaži pronalazi nasukanog mladog kita. Odmah ga vodi kući i želi ga sačuvati u tajnosti. No to mu ne uspijeva.
Ovo je prekrasna priča o usamljenom dječaku, o prijateljstvu i o roditeljstvu. Divna slikovnica koju morate zavoljeti.
Prijevod: Vanda Mikšić

Meandar Media, Zagreb, 2017.Podvodna priča – Kestutis Kasparavičius

Zaronimo u morske dubine gdje vrijedne ribice nemaju vremena za odmor. Sve što u moru treba napraviti rade upravo one. Vratiti na mjesto neki usamljeni otok, rastjerati zalutale oblake koji su prekrili sunce, iz plićaka izvući nasukani brod brojne su i teške zadaće. Posla ima jako puna a ribice maštaju o zasluženom godišnjem. Jednoga dana sretnu Hobotnicu koja živi na samome morskom dnu no pristane im pomoći.
Divna priča koju smo prošle godine s guštom čitali na plaži sigurno će se dopasti  vašim klincima.

Prijevod: Mirjana Bačko

Ibis grafika, Zagreb, 2016.

Primjedbe

Popularni postovi