Moj brat je superjunak



Nedavno sam završila s čitanjem ove simpatične i zabavne knjige za mlade. 

Ovo je jedna od onih knjiga koja garantira uživanje u njoj jer sadrži sve potrebne elemente – humor, zajedništvo, ljubav, prijateljstvo, bratsko natjecanje, podršku i vjeru u drugoga kada je najteže.
A o čemu se zapravo radi? Pa o superheroju naravno. 
Upoznajte Zacka, dječaka koji voli učiti i kojega ni najmanje ne zanimaju superjunaci. Upoznajte Lukea, njegovog mlađeg brata koji obožava superjunake i zna sve o njima. Priča započinje jedne ljetne večeri kada su oba brata bila u njihovoj kućici na drvetu. Luke odjednom mora na toalet. I upravo u tim trenucima njegovog brata Zacka koji je ostao u kućici posjećuje predstavnik Visokog savjeta iz paralelnog svemira i daruje ga moćima kako bi spasio dva svijeta od zlikovca Nemeze. I to ne jednom, nego šest. 

Problem nastaje u tom što Zack, ne samo da ne zna koje su to moći, nego ih mora i aktivirati.  A pri tome i otkriti to je uopće Nemeza.  Njegov nesretni brat Luke odlučuje mu u svemu tome pomoći, jer Zack odbija ponašati se kao superjunak. Ne želi nositi plašt ni masku, ne želi pokušati letjeti. Matematika mu je još uvijek draža. Sve to pomalo izluđuje Luke. Jednoga dana Zack ipak započinje sa svojim dužnostima superjunaka (naravno u pratnji brata Lukea) koji postaje sve nesretniji i ljubomorniji. Sve dok jednoga dana Zack ne upadne u nevolju. A znate tko će mu pomoći? Da, Luke. Luke koji mora upotrijebiti svo svoje znanje o superjunacima u pratnji djevojčice iz susjedstva, Larom.

Dio mene poželio je odvratiti da se skulira i odahne. Primijetio sam da je bacila pogled prema posteru s Carom i Star Ladom. I bio mi je poznat taj pogled: ljubomora. Što je apsolutno imalo smisla. Tog se dana njezina sestra proslavila i svi su se htjeli družiti s njom. S druge strane, ona, Lara, pala je u zaborav. Postala je nezamjetna, drugorazredna, bezimeni statist u pozadini. I ja sam se tako osjećao sa Zackom. Samo što je ona ipak nešto poduzela u vezi s tim. Ako uspije objaviti taj svoj članak, zasjenit će Caru. I koliko god nisam želio da uspije u tom naumu, skidao sam joj kapu.

U ovoj knjizi radi se jako popularnoj temi, ne samo među djecom, ima i nas odraslih koji ih volimo – superjunacima. I ne samo o njima, čitajući ovu duhovitu i zabavnu knjigu uživati ćete i u priči koja se također prožima kroz cijelu radnju – priči o dvojici različite braće i njihovom odnosu. A tu je i pitanje tko je zapravo superjunak? Zack, koji raspolaže super moćima? Ili njegov brat Luke koji mu pomaže sve ih otkriti? Neću vam otkriti kraj, to prepuštam vama. Dajte knjigu svojim klincima a pročitajte ju i vi. Vjerujem da će vam se svidjeti.


Knjiga je dobila i nagradu Waterstones za dječju književnost (Waterstones Children's Book).

Ako ne prije, ovu knjigu svakako nabavite svom školarcu kao dodatnu avanturu za ljetne dane koji nam dolaze. Zabava zajamčena!

DOB: 11+
Uvez: meki
Broj stranica: 320
Izdavač i cijena: Profil, 2019. Zagreb, - 89,00kn
Autor: David Solomons

Primjedbe

Popularni postovi