Miris knjige



Volim knjige. A još više volim knjige u kojima se piše o knjigama. Na onaj lijep, interesantan način. Kada sam vidjela kao je ova knjiga naslovljena odmah sam se prisjetila da sam kao dijete obožavala knjigu ne samo pročitati i pogledati, nego uživati i u njenom mirisu. Jer svaka knjiga drugačije miriše. Zar ne?  

„Miris knjige“ lijepa je knjiga za mlade i dok sam ju čitala pomislila sam, šteta što ove knjige nije bilo kada sam ja bila u pubertetu. Jer tada bi sigurno ostavila još veći dojam. Ovo je priča o knjigama, ali i o svakodnevnom životu jedne djevojčice u Zagrebu. Djevojčice s kojom se vrlo lako poistovjetiti.

Knjižara je bila ugodno sviježa. I prazna. I mirisala je na knjige. Stare knjige. Dana je upravo obožavala miris starih knjiga. Miris osušenog cvijeća, lavande, kamfora, duhana. Svi ti mirisi zajedno mogli su se osjetiti u ovom antikvarijatu. Opijeno se počela šetati među policama punim starih knjiga. Za oko su joj zapele dvije knjižice čije su korice bile neodređenih smeđastih boja, izblijedjelih od starosti.

Ovo je priča o djevojčici Dani, priča u kojoj pratimo dvije fabule -  Daninu svakodnevicu i roman koji ona piše. Dana je djevojčica koja obožava knjige i čitanje, i nesretna je zbog svoje dosadne svakodnevice, iz koje bježi čitajući knjige. Njeni dani bivaju ispunjeni školom, zadaćama, knjigama, rutinom, sve dok jednoga dana jedno staro izdanje Priča iz davnina ne unese u njen život uzbuđenje. Naime, Dana je pokušala odgonetnuti koliko je zapravo star njen primjerak knjige Priče iz davnina, odnijevši ga u jedan antikvarijat. No kada je došla po njega drugi dan, trgovac se pravio da nema pojam o kojoj se knjizi radi i da ona nikada nije tu knjigu ostavila kod njega. Zajedno s prijateljem Davorom, Dana će pokušati odgonetnuti misterij nestale knjige.

U drugoj fabuli koju pratimo,  romanu koji Dana piše, glavnu ulogu također imaju knjige. No ovoga puta riječ je o knjizi legendi koju traži glavni lik Ana. I Ana ima pomoć prijatelja, Ivora.
 Autorica knjige vrlo lijepo je vodila dvije paralelne radnje – onu u stvarnosti i onu koja je zapravo mašta glavne junakinje.


I baš kada se opet jadno osjećala, naletjela je na Davora. Stajao je ispred izloga. Izgledalo je kao da je čekao upravo nju. Baš sada kada joj nije bilo ni do čega. Počela se ljutiti i na njega i na cijeli svijet. 

Ukoliko doma imate školarku na pragu puberteta, koja voli knjige, ovo je odlična knjiga za nju. Iako se u priči spominje jesen ( koju je autorica tako vješto opisala da ju zaista možete osjetiti) i prve pahulje, ovu vam knjigu preporučam, ako ne prije, kao literaturu za vruće ljetne dane koji će nam, nadam se, ubrzo stići.

Knjiga "Miris knjige" zajedno s knjigama "Kora od jabuke" (2008.) i "Spomenar" (2016.) čini trilogiju o djevojčici Dani, pubertetskim problemima mladih, pustolovinama u koje upadaju, te njihovim promišljanjima o životu i svijetu. Kroz knjige, autorica je kombinirala teme vezane uz današnji, suvremeni svijet, no svaka od njih sadrži i onaj dragi stil bajke. 

DOB: 12+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 168

Izdavač i cijena: Naklada Ljevak, 2018. Zagreb, - 95,00kn

Autorica: Jadranka Klepac


Primjedbe

Popularni postovi