NIKADGRAD - kušnje Morrigan Crow



Jedva sam čekala započeti čitati Nikadgrad. Veliki sam fan Harrya Pottera i volim priče o magiji, čarobnjaštvu, svemu onom što je pomalo čarobno i zanimljivo. Uživam u knjigama za djecu i vrlo rado ih čitam – osobito ako je njihov glavni junak netko upečatljiv, neko koga jednostavno morate zavoljeti. Volim te dječje knjige koje me vraćaju u djetinjstvo i koje zrače onim dječjim humorom, čarolijom i maštom, nekako su mi posebne. Za početak, priznajem da me ovoj knjizi privukla naslovnica, a onda još kad sam pročitala kratki sadržaj znala sam da je ovo knjiga koja obećava.

U ovoj neobičnoj priči glavni je lik ukleta djevojčica Morrigan Crow (ne Mog!). Naime, sva djeca rođena na Staru Večer, ukleta su i sudbina im je umrijeti na svoj jedanaesti rođendan. Morriganin život obilježen je vječnim optužbama stanovnika Šakalovca da je upravo ona kriva za sve njihove nevolje. Također, Morriganina obitelj nije pretjerano vezana za nju jer ona će i tako umrijeti jako mlada. Njen otac, političar, pa i pomajka uvijek imaju nekog važnijeg posla, a Morrigan ostaje po strani.

Soba 85 na četvrtom katu polako je postojala Morriganina spavaća soba. Svakih bi nekoliko dana spazila nešto novo i genijalno, nešto što bi joj se odmah svidjelo. Poput držača za knjige u obliku sirene, koji su joj se jednog dana pojavili na polici, ili crnog kožnatog naslonjača nalik hobotnici, koji bi oko nje omotao svoje pipke dok je čitala.


Zadnje večeri svog kratkog, usamljenog života, Morrigan upoznaje neobičnog čovjeka imenom Jupiter Sjever koji ju odvodi u magičan hotel Deucalion u čudesnom gradu Nikadgrad, za dlaku pobjegavši od strašne Hajke dima i sjene. Iako je Morrigan uspjela na trenutak prevariti svoju zlu sudbinu, ovdje priči nije kraj. Jer u Nikadgradu ne može ostati ukoliko ne prođe četiri velike kušnje i ne postane član elitnog Čudestnog društva. U protivnom, mora se vratiti u rodni Šakalovac gdje ju čeka sigurna smrt. Jupiter Sjever vrlo je zabavan i neobičan lik koji nestane baš u nezgodnim trenucima i koji je vrlo neodređen u svojim savjetima upućenim Morrigan, koja svakim danom postaje sve zabrinutija kako  kušnje postaju sve teže. Pogotovo ju brine posljednja kušnja, kušnja za koju treba imati „žicu“, koju ona smatra da nema.

Knjiga je u samom startu najavljivana kao odlična knjiga za sve ljubitelje Harrya Pottera. I mogu vam reći da ona to zaista i je. Da, imaju nekih sličnosti ali čitajući ovu knjigu zaista sam uživala u svim neobičnostima i dogodovštinama ove uklete djevojčice. Ona i njen novopečeni prijatelj Hawthorne odličan su tandem uz koje smijeh neće izostati.  Ne volim baš previše uspoređivati jednu knjigu s drugima, jer mislim da je svaka knjiga posebna i čitatelju nudi posebno putovanje u koje mora zaroniti onako čiste glave i sa srcem punim iščekivanja. Volim ovakve priče i vrlo rado ih čitam, a vjerujem da ćete priču o Morrigan zavoljeti i vi i vaši klinci.

I da, zaista jedva čekam nastavak Wundersmith : The Calling of Morrigan Crow (za koji se nadam da nećemo morati dugo čekati). Nekako sam nestrpljiva. J



DOB: 11+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 370

Izdavač i cijena: Znanje, 2019. Zagreb, - 119,00kn

Autorica: Jessica Townsend

Prevela: Kristina Živković

Naslov originala:  Nevermoor:The Trials of Morrigan Crow

Primjedbe

Popularni postovi