Ada vijugica, znanstvenica




ADA MARIE! ADA MARIE!
Nije zucnula ni riječ sve dok nije navršila tri.
Iz kolijevke divila se svijetu oko nas,
Proučavala ga pomno, ne ispustivši ni glas.

Upoznajte Adu, djevojčicu koja je jednoga dana odlučila istražiti uzrok groznog smrada koji joj je nakostriješio kosu.  Adini roditelji nisu ispočetka bili oduševljeni njenim istraživačkom potrebama, no onog trenutka kada su shvatili da Ada neće prestati postavljati pitanja, koja su svakoga dana bila sve opširnija i čiji se broj neprestano povećava, odlučili su joj pomoći. Odlične su mi ilustracije šokiranih roditelja i Adinom začuđenog lica kada vidi da njeni pokusi nisu svima jednako zanimljivi.
Ovo je vrlo lijepa slikovnica maloj znatiželjnoj i vrlo kreativnoj djevojčici Adi koja je dobila ime po dvije velike znanstvenice. Pogađate koje? Adi Lovelace i Marie Curie.  Njena potreba za istraživanjem svijeta koji je okružuje zarazna je i vrlo simpatična. Ada je djevojčica bujne mašte i njena strast za znanjem je neumorna. I to pozdravljam. Unatoč brojnim pogreškama i neredom koji je izazvala izvodeći pokuse, Ada ne odustaje. Čim pogriješi ona kreće ispočetka.


Iako dječja znatiželja ponekada za nas roditelje ponekada zna biti vrlo naporna, mišljenja sam da se trebamo vratiti u svoje djetinjstvo i razmisliti o onim trenucima kada smo i mi bili jednako znatiželji i fascinirani svijetom koji nas okružuje. Neki od nas su to zaboravili, a neki su i dalje u tome.

Tata i mama došli su do nje kad su se dovoljno smirili,
Ali vidjevši sobu s naslonjačem, u čudu su oči raširili.
Na zidu od poda do stropa praznog mjesta bilo nije,
Cijela je soba bila nalik na velike znanstvene laboratorije.


Ovo je slikovnica koja govori o gladi za znanjem, o upornosti i želji za ostvarivanjem svojih snova. Ada Marie je znanstvenica, istraživačica koja ne odustaje. I to je za svaku pohvalu.  Meni se slikovnica jako svidjela i zaista mislim da je ovo divna priča koju svakako morate čitati sa svojim klincima. Ne sumnjam da će im se svidjeti.

P.S. Osim ove slikovnice autorica je napisala još dvije, u istom tonu – Iggy Peck, Architect te Rosie Revere, Engineer  – nadam se da ćemo ih također moći čitati na hrvatskom.

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Profil, 2019. Zagreb, - 79,00kn

Autorica: Andera Beaty

Ilustrator: David Roberts

Naslov izvornika: Ada Twist, Scientist



O AUTORICI: Andrea Beaty američka je spisateljica, rođena u Illinoisu, koja dolazi iz velike obitelji. Kao dijete obožavala je trčati po poljima i neprestao je bila u potrazi za avanturom, ali najviše od svega voljela je čitati. Njezin najdraži žarn bili su krimići. Od krimića za djecu prešla je na čuvenu Agathu Christie, a zatim je prešla na klasike. Studirala je biologiju i informatiku na Sveučilištu Illinois, a nakon završenog studija zaposlila se u tvrtki koja se bavi kompjuterskim programiranjem. S vremenom je shvatila da joj je taj posao jako dobro došao kada je u pitanju pisanje jer je jako pazila kada je pisala o tehnici, kompjuterima i programiranju. Sada živi u Chicagu s obitelji i često ide nana turneje po američkim i svjetskim školama gdje prenosi svoju ljubav prema pisanju i čitanju.

Primjedbe

Popularni postovi