How to catch a star



Oliver Jeffers je ilustrator i pisac kojega zaista jako volim i smatram da ukoliko kupite njegovu slikovnicu zaista nećete pogriješiti. Ono što mi je izrazito žao je činjenica da iz zapravo na hrvatskom jeziku ima jeko malo, točnije dvije (Dug put kući i Pastele u štrajku – koju je Oliver samo ilustrirao) a ako potražite slikovnice na njegovoj stranici vidjeti ćete koliko ih on zapravo ima. A o nekima sam već i pisala. (The Incredible Book Eating Boy i Lost and Found).


„How to catch a star“ započinje rečenicom „Once there was a boy and the boy loved stars  very much.“  Toliko je volio zvijezde da je poželio imati jednu samo za sebe. Svake je večeri promatrao zvijezde iz svoje sobe i razmišljao o tome kako bi želio biti njihov prijatelj i igrati se s njima. Tako je jednoga dana odlučio uloviti jednu zvijezdu samo za sebe. No to nije ni malo lak posao…

Oliver Jeffers u ovoj priči je jednostavno iskoristio dječju fasciniranost stvarima (u ovo slučaju zvijezdama) i pretvorio ju u prekrasnu priču. Dječak je na sve moguće načine, koji su bili predivno maštoviti i u skladu s dječjom maštom pokušao  uloviti zvijezdu – baš kao svako dijete kada nešto želi – pokušati će to ostvariti na sve moguće načine.

He thought he might lasso the star with the life belt from his father׳s boat.
But it was too heavy for him to carry.


Na kraju dječak ugleda zvijezdu kako pluta na vodi i zaključi kako je upravo to trenutak za njegov ulov. I na kraju je i ostvari svoj san i ulovio zvijezdu – onu morsku. J Završetak je toliko nježan i lijep da ne možete završiti čitanje bez da ste se nasmiješili i s užitkom poželjeli još. Jer sve slikovnice Olivera Jeffersa koje sam imala prilike čitati su upravo takve – uživanje u priči, ilustracijama koje bi i same mogle ispričati priču i onom divnom zanesenom osjećaju i nikako ne želim da priči dođe kraj..

DOB: 3+

Uvez: meki

Broj stranica: 32

Izdavač: Harper Collins Childrens Books. London, 2005

Autor i ilustrator: Jeffers Oliver




Primjedbe

Popularni postovi