Lijenozemska



Lijenozemska je slikovnica fantastičnog Kestutisa Kasparavičiusa koju je nedavno izdala izdavačka kuća Ibis grafika u sklopu projekta Naša mala knjižnica (više o projektu pročitajte niže u tekstu). Sam naziv slikovnice vrlo je interesantan i odmah sam ju poželjela čitati, a s obzirom tko ju je napisao i ilustrirao, nisam ni sumnjala da će biti odlična. I izgledom i pričom. Naime, priča je ovo o zemlji u kojoj je zabranjeno raditi, sve je puno slatkiša, odjeća raste na drveću, novac služi za popunjavanje rupa na cesti, a odmaranje i ljenčarenje je obavezno…


Priča započinje s tri mačka. Mijaukalo Lijenić, Predilica Sladokusić i Drijemalo Okruglić bila su tri izuzetne lijenčine koje su se jednoga dana  odučila poći u Lijenozemsku – zemlju u kojoj je sve moguće. Jestivi zidovi koji okružuju Lijenozemsku, Avenija medenjaka, kaktusi na kojima raste odjeća, drveće od sladoleda, debla prepuna meda, jaja koja se sama kuhaju i bojaju, ribe koje same skaču u tavu pa na stol, bazen mladosti i ostala čudesa, sasvim su obična pojava u ovoj neobičnoj i čudesnoj zemlji. Zemlji koju svakako morate pobliže istražiti čitajući dogodovštine ove trojice lijenčina koji se u svojoj avanturi susreću sa brojnim neobičnim likovima i nalaze u vrlo neobičnim situacijama.


Slikovnica uz koju sam se nasmijala i uživala u maštovitosti autora sigurno vas neće ostaviti ravnodušne. Čitajući ju, osjećala sam se pomalo kao što se vjerojatno osjećala Alisa na putu u Zemlji čudesa i jedva sam čekala vidjeti što će se još dogoditi. ;)  Priča je napisana u 15 poglavlja u kojima su opisana čudesa Lijenozemske a bogatstvo ilustracija i ovoga puta nije izostalo i sigurno ćete neko vrijeme provesti proučavajući divne ilustracije. Taman odlična literatura za izležavanje i ljenčarenje u ovim ljetnim danima.

Sljedećeg jutra Predilica, Mjaukalo i Drijemalo krenuli su u šumu. I ne samo oni. Štoviše, i druge lijenčine jučer su morale malo visjeti na ljekovitim ogradicama. Dakle, onih koji su željeli razgibati noge i trbuhe bilo je koliko hoćeš. Ta je šumica bila sasvim blizu grada. Zato je potpuno razumljivo zašto oni te noge baš i nisu jako razgibali. A eto, njihovi su se trbusi u šumi morali potruditi mnogo ozbiljnije. Kad naumiš otići na izlet u gustu šumu Lijenozemske, ne moraš se brinuti za sendviče ili neke druge grickalice. Tu uistinu nećeš gladovati. Usred šume, široko razmaknuvši grane, stoji ogroman Stabloled. Na tim granama visi i dozrijeva mnoštvo najukusnijih sladoleda.


O PROJEKTU:
Osnovni cilj projekta NAŠA MALA KNJIŽNICA  je predstaviti autore i povećati interes za njihove knjige te povećati publiku i stvoriti kritičke čitatelje. Projekt se održava u nekoliko zemalja i podijeljen je na dvije skupine s obzirom na dob djece koja su predviđena da u njemu sudjeluju. Hrvatska je partner u drugoj skupini (knjige za djecu između 8 i 11 godina) zajedno sa Slovenijom i Litvom. Knjige predviđene za objavljivanje u pojedinoj skupini bit će objavljene na sva tri jezika. Predstavnik Hrvatske u ovom projektu je Grigor Vitez, klasik suvremene hrvatske književnosti za djecu.
Više o projektu možete pročitati na službenim stranicama Ibis grafke – ovdje. J

DOB: 7+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 56

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb 2018. – 100,00kn

Autor i ilustrator:  Kestutis Kasparavičius

Prevela: Mirjana Bračko

Primjedbe

Popularni postovi