Uljuđeni vuk



Slikovnica koja je odmah  po čitanju došla na moj popis favorita definitivno je Uljuđeni vuk. Za početak, jaaako volim kada u slikovnicama likovi čitaju  ( i samim time još više potiče djecu na čitanje i veličaju knjige), a pogotovo volim kada je slikovnica simpatična, zabavna i humoristična kao ova. Ma samo pogledajte ilustracije gdje krava,  svinja i patka sjede na travi i uživaju u čitanju. Instant osmijeh na lice i želim im se pridružiti. J

A priča ide ovako – jednoga dana gladni i iscrpljeni vuk stiže na seosko imanje i ugleda svinju, patku i kravu kako sjede na travi i čitaju. Ne bi vuk bi vuk da ih nije odlučio uplašiti ali u knjige zadubljene životinje nisu se dale omesti. Čak mu je svinja odlučila objasniti kako je nepoželjan, jer je ovo seosko imanje namijenjeno je isključivo uljuđenim i pristojnima. Vuk je bio pametan te je odmah poželio poraditi na sebi kako bi se i on uklopio među životinje. Za početak je odlučio ići u školu i naučiti čitati, zatim je u knjižnici pomno pročitao mnoštvo prašnjavih starih knjiga kako bi savladao čitanje bez zastajkivanja, a na kraju je u knjižari kupio divnu novu knjigu priča kao bi poradio na lijepom i izražajnom stilu. I znate što? Sav njegov uloženi trud se isplatio. Jer životinje su bile oduševljene njegovim čitalačkim umijećem i rado su ga slušale dok čita. A vuk više nije bio usamljen.  


Ali vuk nije volio da se njemu ne pridaje pozornost. „Što je vama?“ zapitao je. „Zar ne vidite da sam ja velik i opasan vuk?“ „To je sigurno“, odvratila je svinja. „Ali zar ne bi mogao negdje drugdje biti velik i opasan? Pokušavamo čitati. Ovo je seosko dobro za uljuđene životinje. Hajde, budi dobar vuk i otiđi odavde.“, rekla je svinja i odgurnula ga.

Usamljeni vuk zaista je divna slikovnica, iz serije slikovnica Pričam ti priču, i govori o tome kako samo svojom upornošću možemo raditi na sebi. I da se to uvijek isplati. Jer radom na sebi proširujemo svoje vidike i vještine. Ova slikovnica nudi nam i pogled vuka iz sasvim jedne druge perspektive. Jer vuk je obično zloban, sam i opasan, a ovdje se pokazao dobrim, radišnim i znatiželjnim.


Ali vuk se nije namjeravao predati. Izbrojio je ono malo novaca što mu je preostalo, otišao u knjižaru i kupio divnu novu knjigu s pričama. Svoju prvu, vlastitu knjigu! Čitat će je dan i noć, svako slovo i svaki redak. Čitat će tako dobro da će mu se seoske životinje diviti.

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 28

Izdavač i cijena: Školska knjiga, Zagreb 2003. – 59,00kn

Autori: Becky Bloom, Pascal Biet

Preveo: Ivan Ott



Primjedbe

Popularni postovi