PRIČA O PČELAMA



Vidite ovu naslovnicu? Zar nije diiiivna? Čim sam ju ugledala u izlogu jedne knjižare morala sam ući i pogledati ovu ljepotu.... Hm da, ova slikovnica me privukla onako, na prvu, a kad sam ju još malo prolistala dvojbe nije bilo – kupujemo, odmah sada. J  Mislim da je ovo jedna od slikovnica koja će se duuugo zadržati na našoj kućnoj izložbenoj polici (tako nazivam police za knjige u sinovoj sobi na kojima se nalaze naši književni favoriti). Divna, edukativna i odgojna. Stvari koje izrazito cijenim kada su u pitanju slikovnice.


Cijela slikovnica jako je vizualno privlačna i jednostavno traži da se u njoj izgubite i uživate u umirujućim a istovremeno vrlo zanimljivim i poticajnim ilustracijama. Tople boje, te male preslatke pčelice i onaj umirujući osjećaj  krase ovu slikovnicu. Ilustracije su maštovite i životopisne, ma čarobne.

I tekst koji na tako jednostavan način kaže sve ono što je bitno. Nekako u zadnje vrijeme favoriziram slikovnice s minimalno teksta i upečatljivim ilustracijama.

Što se čuje?
Zvuk blizu je.
I bliže
sve stiže,
i zuji,
i bruji…

Priča o pčelama, na izrazito lijep i djeci zanimljiv način govori o pčelama medaricama, čudesnim stvorenjima koje proizvode med. Jako vrijedne i izrazito potrebne, pčele medarice, na žalost, postale su ugrožena vrsta i samim time potrebna im je naša pomoć. U slikovnici je lijepo prikazan sam proces izrade meda, to jest život pčelica. Od toga kako lepršaju od cvijeta do cvijeta tražeći onaj najslasniji, do toga kako zatvaraju ćelije prepune finoga meda i odlaze na spavanje zimskog sna. Na djeci primjeren način opisan je cijeli ciklus.

ŽVAK, ŽVAK, SVAKA OD NAS POSAO SVOJ VOLI.
IZ CVJETNOG PRAHA NEKTAR SISAMO.
TKO POSLU TAKVOME MOŽE DA ODOLI!
ŽVAK, ŽVAK, DUGO MI GA ŽVAČEMO.
KEMIJSKI MU SASTAV TAKO MIJENJAMO.


Na kraju slikovnice nalazi se poruka spisateljice o tome zašto je uopće počela pisati ovu slikovnicu te pet savjeta kako i mi možemo pomoći pčelicama. Čitajući priču svakako obratite pozornost na ilustracije, porazgovarajte s djecom o pčelama i zašto su one važne. Neki ljudi jako se boje pčela i u potpunosti zanemaruju njihovu dobrobit i važnost. A kada malo više istražite o njima, otkriti ćete kako su pčele jaaako zanimljive. Znate li da prosječna pčela proizvede oko 1/12 žličice meda u svom životu, a tokom jednog leta  posjeti 50-100 cvjetova? Ili da svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris, kako bi je članovi kolonije mogli prepoznati? Također, meni jako zanimljiva činjenica koja je u ovoj slikovnici izrazito naglašena je da medonosne pčele komuniciraju putem „plesa“. Zabavno zar ne?
Vidi se da je ovu slikovnicu napisala osoba koja je primarno radila s djecom. Naime, Kirsten Hall je bivša odgajateljica i nastavnica i ova slikovnica je zaista prilagođena djeci predškolske dobi. Što naravno ne znači da i oni stariji, uključujući i nas roditelje neće jednako uživati u njoj.

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 38

Izdavač i cijena: Meandar media, Zagreb 2018. – 109,00kn

Autorica: Kirsten Hall

Prevela: Vanda Mikšić

Ilustratorica: Isabelle Arsenault


Primjedbe

Popularni postovi