Bok,mjeseče dragi i Winnie u svemiru



Još nismo nabavili kompletnu zbirku „Vrijeme je za priču“ ali čitali smo neke od slikovnica iz kolekcije. I moram priznati da mi se ova Bok, mjeseče dragi posebno svidjela. Slikovnica je edukativna, lijepo napisana i ilustrirana. Jedna od onih slikovnica za kojom ću rado posegnuti i rado ju čitati klincima. Volim slikovnice koje imaju taj edukativni element uz koji klinci uče a da toga nisu ni svjesni, jer prvenstveno mogu uživati u lijepoj priči.


Radnja se naravno odvija po noći, mjesec se obraća životinjama i poučava ih svojim mijenama, kretanjima i sličnom, a poseban se naglasak stavlja na odnos noćnih životinja i Mjeseca. Lisica, sova, šišmiš, jazavac i riba životinje su kojima priča mjesec. A samim time i nama koji čitamo slikovnicu nudi lijepi pregled svog puta.

Bok, mjeseče dragi,
večeras izgledaš punašno,
a ne kao prije
kad si kopnio strašno.
Brineš li se za sebe?
Malo si dolje, malo si gore
prvo mršav, pa širok kao more.

Na kraju slikovnice nalaze se zgodne upute o korištenju i još neke dodatne informacije o mjesecu. Mjesec kruži oko Zemlje tijekom mjesec dana. Putanja kojom kruži naziva se orbita. I naš planet Zemlja ima orbitu, no Zemlja kruži oko Sunca, što traje godinu dana. Mogu li djeca doznati koju su još planeti u Sunčevu sustavu?


Druga slikovnica, Winnie u svemiru, još je jedna odlična slikovnica iz serijala o vještici Winnie koju svi već sigurno dobro znate. Ovoga puta Winnie i njen mačak Wilbur odlaze na svemirsku pustolovinu u kojoj će upoznati neobične i vrlo gladne zečeve. I ova slikovnica, osim zabavnog, ima edukativni element. Ovoga puta u pitanju su planeti - na svakoj stranici nalazi se po jedan planet iz Sunčeva sustava.

Onda je, jedne noći, dok su Mjesec i zvijezde blistali, Winnie iznenada rekla: „Wilbure, idemo odmah u svemir!“ „Mjaaaau?“ čudio se Wilbur. „Ali kako ćemo tamo doći?“ pitala se Winnie. „Treba nam raketa, a ja ju nemam.“ Onda je pogledala u Mjesec i nešto divno joj je palo na pamet. Zamahnula je svojim čarobnim štapićem i uzviknula: Abrakadabra!


Ako vaši klinci vole svemir ove dvije slikovnice svakako uvrstite u svoju hrpicu za čitanje. Nedavno je Profil izdao i slikovnicu "Istraži svemir" - koju vam također preporučam (recenziju uskoro pronađite na blogu.)



DOB: 3+
Uvez: meki

-          BOK, MJESEČE DRAGI

Broj stranica: 22
Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb 2017. – slikovnica iz zbirke „Vrijeme je za priču“ -
Autorica: Lorna Gutierrez
Ilustratorica: Laura Watkins
Prevoditeljica: Hana Greta Matković

-          WINNIE U SVEMIRU

Broj stranica: 32
Izdavač i cijena: Šahinpašić, Sarajevo, 2011. - 45,00kn
Autorica: Valerie Thomas
Ilustrator:  Paul Korky
Prevoditeljica: Amira Sadiković

Primjedbe

Popularni postovi