Ako voliš priče o Božiću

Napokon su stigli blagdani koje smo tako dugo iščekivali.. i uz odmor, druženje i igru, sigurno će te pronaći vremena i za knjigu a sada je odlično vrijeme za čitanje slikovnica božićne tematike. I iako sam vam već predstavila neke od prigodnih slikovnica danas vam predstavljam još jednu slikovnicu na koju sam prošle godine naletjela u knjižnici. Knjiga se zove „Ako voliš prče o Božiću“ i sadrži dvije božićne priče – Badnja noć i Krcko Oraščić. Ako bolje pogledate vidjeti ćete da je knjiga rađena po istom principu kao i Ako volis price o konjima o kojoj sam već pisala. Ilustratorica je ista, princip slikovnice je isti..


Badnja noć je zapravo poznata klasična američka pjesma iz 1823. Twas the Night Before Christmas ili A Visit from St. Nicholas. Pjesma je imala velik utjecaj na povijest božićnog darivanja. Prije nego što je postala popularna američke ideje o Djedu Božićnjaku znatno su varirale.


Bila je Badnja noć i u cijeloj kući nije se čuo nikakav zvuk,
Ni jednog jedinog bića, čak ni miša – potpuni vladao je muk.
Bor je okićeni svjetlucao uz kamina žar
Čekajući spremno od Djeda Božićnjaka dar.

Svako je dijete već otišlo u krevet svoj
sanjajući šarenih šećernih vara roj.
I mama i ja bili smo spremni za san,
iza nas bio je naporan zimski dan.


Prijevod pjesme je u redu, nije se izgubila poanta. Ima onu ritmičnost i zaista lijepo opisuje badnju noć. A ilustracije su zaista prekrasne. I kada spojite to dvoje morate uživati...

Druga priča Krcko Oraščić priča je o kojoj sam već pisala. Ova verzija priče je skraćena ali sve ono bitno je tu. I iako te skraćene verzije priča obično nekako izgube ono najbitnije ova je zgodna ako tražite priču o Orašaru za one malo mlađe. Taman za prije spavanja…

Začuo se zvuk trube iz obližnje palače sagrađene od marcipana. Preko mosta od napolitanki marširala je dugačka povorka medenjaka. Četvorica su nosila božićni kolač na kojemu je prekrasna trepetava dama izvodila piruete.


DOB: 2,5 +

Uvez: tvrdi - kartonska slikovnica

Broj stranica: 20

Izdavač i cijena: Lusio, Zagreb 2013. -  129,90kn

Ilustratorica: Susanna Lockheart

Prevoditeljica: Kate Stijačić

Primjedbe

Popularni postovi