Božićna priča

Roman Božićna priča - A Christmas Carol prvi je put izdan 19. prosinca 1843. sa ilustracijama koje je napravio John Leech. Priča je po izlasku postigla veliki uspjeh, prodavši se u 6,000 kopija samo u prvom vikendu. Iako je priča bila napisana kako bi Dickens dobio novac da otplati dug, ona je do danas ostala jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča na svijetu. Sigurno ste ju čitali ili gledali u nekom obliku. Ova priča adaptirana je puno puta s raznim junacima u glavnim ulogama.


Glavni lik je Ebenezer Scrooge. Sebični, škrti starac kojemu je stalo samo do novca. I to u tolikoj mjeri da ne samo da štedi na drugim nego štedi i na sebi…radije se toplije oblačio, samo da ne bi potrošio više novaca za ugljen… On prezire siromašne i potrebite i nema osjećaja za druge ljude. Nije mogao shvatiti kako ljudi mogu biti dobre volje na Božić, pogotovo ako su siromašni. Za njega je Božić predstavljao dan zbog kojega se troši novac i neumjerno jede. U njemu nije vidio ništa dobro. Mrzio je smijeh i ljubaznost. Jedne badnje večeri, koju je kao i svaki put do tada provodio sam u svojoj hladnoj sobi, u posjet mu dođe duh njegova preminulog poslovnog partnera Marleya koji u zagrobnom životu plaće cijenu vlastite oholosti. Marley želi pomoći Scroogeu kako bi on izbjegao takvu sudbinu i kaže mu da će mu u posjet mu doći tri duha. Duh prošlosti, duh sadašnjosti i duh budućnosti. Tri duha, jedan po jedan, vode Scroogea na putovanja koja mu otkrivaju istine s kojima se on odbija suočiti. Na kraju svih putovanja mrzovoljni Scrooge shvaća kako se mora odmah promijeniti kako bi se iskupio za sve protekle godine zlobe. I tako je na kraju i bilo. Scrooge, koji je mrzio Božić, veselje i radost na kraju shvati da je i on čovjek koji se ne razlikuje od ostalih te da i on voli i želi biti voljen.



To je bio stup na uglu njegova kreveta. Bio je u svojoj sobi i svom krevetu. A najljepše je bilo to da je vrijeme pred njim pripadalo njemu. Scrooge bodro skoči iz kreveta. „Neka u meni žive duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!“ klikne pun samopouzdanja. „Ono što sam vidio prošle noći ne mora se dogoditi, jer ja to još mogu spriječiti.“


Ova divna božićna bajka. Božićni klasik koji podsjeća na vrendote koje ponekada zaboravimo, a najvažnije su u ljudskom životu. Dobrota, ljubav i pomoć drugima čine naš život lijepim i bogatijim - a to je ono najvažnije. Čak i sada, više od 170 godina nakon što je izdana, ova knjiga predstavlja nezaobilaznu božićnu priču.

DOB: 6 +

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 47

Izdavač i cijena: Forum,  Zadar 2007. -  125,00kn

Autor: Charles Dickens

Ilustrator: Ute Simon

Prepričala: Katrin Hoffmann

Prevoditeljica: Tamara Marčetić

O AUTORU:
Charles Dickens rođen je 07.veljače 1812. u Landportu, Portsea, kao drugo od osmero djece Johna i Elizabeth Dickens. Puno vremena je provodio vani, ali je i vrlo rado čitao, naročite romane Tobias Smolletta i Henry Fielding. Kratko vrijeme u kome je otac radio kao činovnik u mornaričkom uredu za plaće (engl. "Navy Pay Office"), školovao se u privatnim školama. Njegovo školovanje u privatnim školama naglo je prekinuto, zbog financijski problema u obitelji. Sklon životu iznad svojih mogućnosti John Dickens je zatvoren zbog dugova u Southwarku u Londonu 1824. Ubrzo su s njime zatvorena njegova supruga i najmlađa djeca, kao što je bio običaj u to vrijeme. Charles tada star 12 godina dodijeljen je obiteljskoj prijateljici Elizabeth Roylance u Camden Townu. Kasnije je stanovao na tavanu kuće agenta za insolvenciju Archibald Russella. Oboje su mu kasnije poslužili kao predlošci za likove. Njegova najpoznatija djela su Oliver Twist - smatra se prvim romanom na engleskom jeziku, Božićna priča, David Copperfield, Velika očekivanja, Sumorna kuća. Preminuo je 9. lipnja 1870.


Primjedbe

Popularni postovi