Jura i kuckalo protiv dosade

Jednog lijepog kišnog dana – s puževima u travi, i pticama pod strehom, i oblacima na nebu, i lokvama na asfaltu – Juri je bilo dosadno. Dosada, to je kad ti netko iz glave ukrade sve misli, kad ti nevidljiv usisavač iz nogu usisa svu snagu i ti možeš samo ležati na kauču i mrštiti se do neba osim ako si mama, ili tata, ili djed, ili baka, ili Anja i Lina, koje se nikada ne dosađuju.


Tako počinje ova priča.. i prvo što sam pomislila bilo je – ajme kako je bilo lijepo kada sam imala vremena za dosadu.. onu lijepu, običnu dosadu kada se samo izležavaš – upravo kao i Jura na svom naslonjaču… i kada odrasli nikako ne mogu shvatiti kako ti može biti dosadno pored sve te silne zabave koja te okružuje. I kada imaš vremena za kuckalo i sve što s njim možeš postići. Samo što to tada nisam znala.. danas bi voljela da imam vremena za dosadu, za upoznavanje s kuckalom. No vratimo se mi na priču.


No na početku ove priče Jura ne zna za kuckalo. Njemu je samo to –DOSADNO, DOSADNO, DOSADNO. I tu na scenu nastupa jedan neobičan mačak. Trokutasti mačak koji govori i njegovo kuckalo protiv dosade. Hmmm.. Jura je u čudu i nepovjerljiv. Kao prvo, otkada su mačke trokutaste i pričaju?  I kakvo je to kuckalo? Ali zvuči vrlo zanimljivo. I malo po malo, Jura se počinje sve više zanimati za trokutastog mačka i njegovu priču o kuckalu.

-          Recimo, ako bi netko njime poželio kuckati…, gdje bi ga mogao kupiti?
Mačak zamišljeno broji, na pandže nogu i ruku, a onda kao iz topa objavi: - Nigdje!
-          Nigdje? – Juri se otme, glasnije nego što je htio. Zabrinut je, misli: Pa da, zato se i svijet dosađuje, zašto bi inače ovakav bio?
-          Ali…to da se ne može kupiti… - mačak se spretno izvlači – ne znači da ga se ne može naći…


I tako mačak i Jura zajedno kreću u neobičnu pustolovnu u borbi protiv dosade. U pustolovinu traženja kuckala i istraživanja svega što ono može.

A je li Juri i na kraju priče bilo jednako dosadno kao i na početku? I što sve može jedno obično kuckalo? To ćete morati otkriti sami. A jedno je sigurno, čitajući ovu priču sigurno vam neće biti dosadno. Upravo suprotno. Iako je priča sama po sebi vrlo zanimljiva i maštovita, kada ju još kompletiraju i zaigrane i neobične ilustracije Manuela Šumberaca, koje jednostavno mame da se na njima duže zadržite i dobro ih proučite, zabava je zagarantirana.


I za kraj, pustite svojoj djeci da im ponekada bude dosadno. Neka uživaju u igri s kuckalom. Tko zna kamo će ih sve odvesti i koje će sve fantastične stvari izmisliti. Jer dosada je isto jedna od čari djetinjstva.

P.S. Na facebook stranici Čarobni svijet bajki nalazi se nagradna igra u kojoj u suradnji s Profilom možete osvojiti vlastiti primjerak ove odlične slikovnice. Zato trk na stranicu i okušajte sreću.

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 27

Izdavač i cijena: Profil, Zagreb 2017. - 69,00kn

Autor: Roman Simić

Ilustrator: Manuel Šumberac

O AUTORU:

Roman Simić rođen je 1972. godine u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Član je uredništva književnog časopisa "Relations" te organizator i urednik Festivala europske kratke priče. Njegova prva slikovnica je odlična priča Baba Jaga i div Zaborav (koautorstvo s  Manuelom Šumbercem, 2015) koju vam također preporučam.

Primjedbe

Popularni postovi