Marine čudesne pustolovine

Recenziju jedne slikovnice Marijane Križanović, hrvatske autorice za djecu, već ste mogli pročitati  na blogu. Radi se o slikovnici Kod zubara. A danas ću vam predstaviti njenu novu knjigu - Marine čudesne pustolovine. Ova knjiga sastoji se od šest zanimljivih i maštovitih priča (Leteće zebre, Morski razgovori, Medo koji nije spavao zimski san, Feliks – pingvin koji je bio drukčiji od drugih, Putovanje Europom, U svemiru) u kojima je glavni lik upravo neobična djevojčica Mara koja ima posebne snove.


Jako često zebre bi dolazile u njezine snove i u njima ostajale dugo, dugo. Zebre u snovima nisu bile samo obične zebre. Bile su arhitektice, zubarice, spisateljice, plesačice, knjižničarke, učiteljice i fotografkinje. Ali jedne večeri djevojčica je usnula poseban san koji je bio iznimno zanimljiv. Sanjala je leteće zebre.


Svaka od šest priča vodi vas u neki drugi neobičan svijet malene djevojčice. Ono što mi se jako dopalo je to što je svaka priča cjelina za sebe i možete ih čitati posebno, redom koji želite. Sve priče prepune su mašte, čarobne i drugačije. Ono što ih povezuje je plavokosa Mara koja u svakoj priči u svojoj ružičastoj haljinici i plavim i zelenim čarapicama putuje na razna mjesta i upoznaje nove prijatelje.

Meni se osobno najviše svidjela priča Putovanje Europom u kojoj djevojčica Mara upoznaje zemlje poput Bugarske, Ukrajine, Mađarske, Slovačke, Danske, Poljske,… te u njima doživljava mnoge čudesne pustolovine i uči o ljepotama novih zemalja, njihovim obilježjima i upoznaje njihove stanovnike. Mala sirena, Snježna kraljica i mnogi drugi likovi iz bajke žive u Marinim pustolovinama.


Djevojčica je u Danskoj vidjela i puno krava koje su pasle sočnu travu. A u mirnoj danskoj luci ugledala je Malu sirenu. – Oduvijek sam maštala o tom susretu – veselo je pomislila. – Dobrodošla u naš dom, ti prekrasna djevojčice! – uskliknula je Snježna kraljica, a Ružno pače pojurilo joj je ususret i povikalo na sav glas: - Idemo napraviti dvorac od lego kocki!

Priče nas vode u svijet između jave i sna, svijet prepun mašte i čarolije u kojemu ćete uživati i vi i vaša djeca.


Knjiga je između ostalog i edukativnog karaktera i to baš na onaj način koji jako volimo kada su u pitanju djeca. Da im na tih, suptilan način omogući usvajanje novih znanja. Na svakoj stranici nalazi se ilustracija koja prati priču, a tekst je malo veći i odlično prilagođen mlađim čitaćima. Ovo je slikovnica koju svakako morate staviti na svoj popis za čitanje i što prije uroniti u čaroban svijet malene Mare.

Na Facebook stranici Čarobni svijet bajki nalazi se nagradna igra u kojoj možete osvojiti ovu divnu slikovnicu. Zato trk na stranicu i okušajte sreću. J

DOB: 7 +

UVEZ: tvrdi

BROJ STRANICA: 75

IZDAVAČ I CIJENA: Ibis grafika,  Zagreb 2017. - 99,00kn

AUTOR: Marijana Križanović

ILUSTRATORICA: Vanda Čizmek

O AUTORICI: Marijana Križanović profesorica je hrvatskog i engleskog jezika i književnosti. Piše stručne članke za časopis Zrno, a pjesme, igrokaze i priče objavljuje u dječjim časopisima (Prvi izbor, Smib, Radost, Cvitak, Mali Pero, Osvit) i na Školskom portalu. 2016. objavljene su joj dvije slikovnice – Kod zubara i Iz života jednog mrava. Marijana već 14 godina predaje engleski jezik u Osnovnoj školi Jakovlje  a ljubav prema literarnom štivu prenosi na svoje učenike. Voli čitati, učiti strane jezike i putovati. S obitelji živi i radi u Zagrebu.


O ILUSTRATIRICI: Vanda Čizmek crta još od najranijeg djetinjstva. Pohađala je Školu za primijenjenu umjetnost te zatim Grafički fakultet. Posljednjih godina radi kao grafički dizajner i crta ilustracije za djecu i odrasle. Ilustrirala je više slikovnica i knjiga za djecu, te radi ilustracije za dječje časopise, udžbenike i ilustracije za odrasle. Živi i radi u Zagrebu. 

Primjedbe

Popularni postovi