Pettson i Findus

Pettson i Findus poznati su junaci serije knjiga za djecu fantastičnog švedskog pisca i ilustratora Svena Nordqvista. I iako ih ima više (na hrvatski jezik ih je trenutno prevedeno devet- postoj i Mehanički Djed Mraz, deseta knjiga ali ona je malo složenija i ima puno više teksta te je prikladnija za školarce) ja ću vam danas predstaviti ove četiri – Findusov Božić, Pettson ima loš dan, Findus na kapiranju i Lov na lisicu.  


U svakoj slikovnici glavni akteri su upravo simpatični, dobroćudni starčić  Pettson i njegov zaigrani mačić Findus. U život ovog starčića nenadano dolazi Findus i tu počinje veselje. Svaka slikovnica ima neku drugu temu, a susresti će te se i s osjećajima tuge, nostalgije, veselja, znatiželje, suosjećanja i mnogih drugih, a ono što je odlično je to što su oni tako vjerno prikazani da zaista možete osjetiti emocije koje izviru sa svake stranice. Findus je zaigran i nestašan, njegova energija pršti a Pettson je simpatičan i miran ali marljiv i dosjetljiv starac. Uživati će te u njihovoj dovitljivosti u slikovnici Lov na lisicu, nasmijati se nespretnosti i humoru u Findus na kampiranju, suživjeti sa osjećajem tuge u priči Pettson ima loš dan, i uživati u božićnom duhu i empatiji Findusovog Božića. I druge slikovnice ovog serijala jednako su bogate i svakako ih potražite.


Sve slikovnice odlično su ilustrirane – zaista se možete dugo zabavljati proučavajući silne detalje koji krase ove ilustracije a između ostalog su i prilično realistične. To me zapravo osobito zabavilo. Zaista se nekako možete uživiti u priču proučavajući ilustracije. Sve je oslikano do sitnih detalja. Jednostavno ne možete prestati gledati i proučavati. Grimase, pokreti, emocije,…sve je vrlo vjerno prikazano, svaka stvar ima svoje mjesto i svrhu. Za to se pobrinuo sam autor koji je u svom intervjuu izjavio kako mu samo za ilustracije slikovnice treba otprilike mjesec dana. I neće samo djeca uživati u ovoj slici nego i vi dok im čitate.


Sjedi mirno u čamcu, mačku jedan – reče Pettson strogo i pogurne Findusa na dasku. Zatim šapne: - Čuješ li kako je ovdje sve tiho? Katkad je ugodno naprosto sjediti u tišini. Findus je shvatio da je najbolje malo se strpjeti i probati ne stvarati buku. Vidio je da se Pettsonu raspoloženje popravlja i da će se uskoro razvedriti.


Svaka od četiri slikovnice (kao i sve ostale) bogata je tekstom. Tekstom koji je idealan za glasno čitanje i uživanje u riječima - dogodovštine ovog dvojca lijepo su opisane i pune iznenadnih zaokreta u priči. Ma divota. J

Kada su otišli u krevet, još su jednom prošli kroz sve što se tu noć trebalo dogoditi. Usred noći, kad svi budu čvrsto spavali, doći će lisica. Skočit će na kokoš od balon i zariti zube u nju. U tom trenutku eksplodirat će balon. Eksplozija će ih probuditi. Pettson onda mora zapaliti fitilj, a Findus otrčati na tavan. Kad praskanje petardi bude na vrhuncu, Findus će skočiti na žičaru i proletjeti vrišteći. „NE DIRAJ KOKOŠI!“. Lisica će se uplašiti i nikada se više neće vratiti.

Ova slikovnica je jedna od onih u kojima ćete uživati i u tekstu i u slici  smatram kako bi svakako trebali posjedovati barem jednu u svojoj kućnoj biblioteci. Nećete se razočarati. Ove slikovnice već se smatraju klasicima dječje književnosti. Ako niste do sada preporučam da ih što prije potražite i pročitate.

Slikovnice Pettson i Findus prevedene na hrvatski:
                                     Uljez u dvorištu
                      Torta za Findusa
                      Pettson ima loš dan
                      Lov na lisicu
                      Kad je Findus bio mali i izgubio se
                      Gužva u povrtnjaku
                      Findusov Božić
                      Findus se seli
                                   Findus na kampiranju
                      Mehanički Djed Mraz

Ukoliko vas zanima možete posjetiti i stranicu Pettson i Findus i još malo uživati u njihovom svijetu.

DOB: 3+

UVEZ: tvrdi

BROJ STRANICA: 26

IZDAVAČ I CIJENA: Planet Zoe, Zagreb  – 99,00kn

AUTOR I ILUSTRATOR: Sven Nordqvist

PREVODITELJICA: Zrinka Gugić


O AUTORU: Sven Nordqvist (rođen 30. svibnja 1946. godine) švedski je književnik i ilustrator. Njegova serija knjiga o Pettsonu, starčiću sa švedskog sela i njegovom nestašnom mačiću Findusu donijela mu je brojne nagrade(Njemačku nagradu za najbolju dječju knjigu - 1992.,  nagrada Astrid Lindgren-priset – 2003, i Augustpriset (godišnju švedsku književnu nagradu) u kategoriji dječje književnosti – 2007.

Nordqvist je rođen u Helsingborgu, a odrastao je u Halmstadu u Švedskoj. Diplomirao je arhitekturu na Institutu za tehnologiju u Lundu gdje je neko vrijeme držao kolegije iz arhitekture, istodobno se aktivno baveći ilustriranjem i pisanjem. Najveće priznanje postigao je knjigama o dogodovštinama Pettsona i Findusa. Knjige su prevedene na pedeset jezika i neprestano se reizdaju. O Pettsonu i Findusu snimljena su tri dugometražna animirana filma i tridesetak kratkometražnih. 

Primjedbe

Popularni postovi