Janosch

Poznajete li prekrasne Janoschove slikovnice?
 Mali Medo i Mali Tigar, Prase, Ježić, obitelj Lav  junaci su ovih maštovitih slikovnica. I unatoč tome što Janosch ima više prekrasnih slikovnica ja ću vam danas predstaviti samo dvije: „Tata lav i njegova sretna djeca“ i „Oh, kako je lijepa Panama“. 


Pa krenimo redom:

Oh, kako je lijepa Panama

U kući uz rijeku žive Mali Medo i Mali Tigar. I jako im je lijepo. Jednoga dana Mali Medo pronađe kutiju koja je cijela mirisala po bananama. Na njoj je pisalo Panama. I tako se Mali Medo i Mali Tigar neustrašivo upute pronaći zemlju svojih snova… Ali gdje se nalazi Panama? To tek trebaju otkriti.

Ovo je, kao i sve Janoschove slikovnce prekrasna slikovnica lijepih ilustracija i simpatične priče. Ne sumnjam u to da će vam se odmah dopasti. Janosch i njegov humor garantiraju užitak čitanja i vama i vašim klincima. Šašavi razgovori i problemi koji muče Malog Medu i Malog Tigra i rješavanje istih čine ovu slikovnicu zaista posebnom… kako se ne nasmijati toj jednostavnoj logici koja vodi ovo dvoje junaka u Panamu… pročitajte ovo slikovnicu i znati ćete o čemu pričam. J


Kutija je, naime, mirisala po bananama. I što je pisalo na kutiji? „Pa-na-ma“, sricao je Mali Medo. „Kutija je došla iz Paname, a Panama miriše po bananama. Oh, Panama je zemlja mojih snova“, reče Mali Medo. Otrčao je kući i do dugo u noć pričao Malom Tigru o Panami.

Ova slikovnica dobila je Njemačku nagradu za dječju knjigu.



Tata lav i njegova sretna djeca – mali odgojni savjetnik

Mama lavica i tata lav imali su sedmero djece. Dok je mama radila u uredu, tata lav radio je po kući i  uveseljavao svoju djecu. Oni su smjeli svašta. Letjeti u svemir, ploviti oceanom, piškiti kralju na krunu, biti buntovnici, voziti se tramvajem bez karte i jesti hrpe rezanaca. Takav treba biti život djece - skroz hepi.


Da,da… neke od ideja malih lavića bile su popuno začuđujuće i definitivno ih ne bi dozvolili svojoj djeci. Ali im se barem možete nasmijati. I vidjeti kako se tata Lav jako trudi ispuniti svaki hir svoje dječice kako bi ona bila sretna. I zapravo kad pogledate, složiti će te se s autorom. Život djece mora biti skroz „hepi“. Iako nas ponekada dječje ideje iznenade one su za njih smislene. Njihova igra za njih ima potpunog smisla. Maštom možemo sve. I ako možemo ostvariti djeliće njihove mašte  sigurno ćemo se potruditi. Jer djetinjstvo je kratko, danas sve brže prolazi. Pustimo ih da budu klinci. Ova slikovnica podsjeća nas na to, a osmi poruke koju nosi sigurno će te se od srca nasmijati kada vidite izraze lica djece kojoj čitate ovu slikovnicu. Ja se uvijek nasmijem ti oduševljenim facama – jer djeca tate Lava imaju čudne želje. J


Njegova kći Mira poželjela je rezance. Svake godine poželi ih za rođendan, čak cijelu hrpu, a od sada pa zauvijek neka bude rezanaca. „Makaroni, špageti, rezanci i krpice bez kraja i konca, sve do preko ušiju, tatice.“ Cijela kuća bila je puna rezanaca.

Ostale slikovnice u izdanju Hum naklade: Tigar i Medo u prometu;  Mali Tigar treba bicikl; Utrka između zeca i ježa; Dobar dan, malo Prase; Ja ću te izliječiti, reče Medo; Pošta za Tigra; Hodi idemo naći blago; Mali nauk o životinjama.

DOB: 4+

UVEZ: tvrdi

BROJ STRANICA: 48

IZDAVAČ I CIJENA: Hum naklada, Zagreb -  79,00kn

AUTOR I ILUSTRATOR: Janosch

PREVODITELJICA: Konstilija Nikolić Markota


O AUTORU: Janosch (Horst Ecker) jedan je od najboljih njemačkih ilustratora i autora knjiga za djecu. Iako je rođen u Poljskoj, nakon 2. svj. rata njegova obitelj odlazi u zapadnu Njemačku. 1953. odlazi u Munchen gdje jedno vrijeme studira na  Umjetničkoj akademiji. 1960. izdaje svoju prvu slikovnicu. Autor je brojnih slikovnica koje su prevedene na mnoge jezike, a dogodovštine Mede i Tigra rado se čitaju i u Hrvatskoj. 

Primjedbe

Popularni postovi